Слагат Модър-Царевец на трупчета

Мисия Пловдив

02-07-2013, 15:12

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Договор има, пари-няма

Договорът по проекта Модър – Царевец ще бъде подписан, увери в Пловдив транспортният министър Данаил Папазов. Проблемът е, че за големия проект няма финансиране. Той е на стойност 3 милиона лева. „Ще търсим средства във вътрешните резерви в програмата на Министерството на транспорта и вътрешни средства на НКЖИ”, успокои министърът. Освен това финансовото ведомство обещаха да преразгледат политиката си към тази програма и така да се намери допълнително финансиране, допълни той.

„Най-важното е, че все пак договорът ще бъде подписан. Казах на министъра, че за начало ни трябват само 500-600 хиляди лева”, каза на свой ред кметът Иван Тотев. „Първо трябва да започнем работата по изграждането на ЖП линията Пловдив-Септември и на подлеза на Централна гара”, добави още той. Проектът ще се изпълнява минимум 2 години, а проектантът и на двата обекта е един и същ, което според Тотев пести време.

„Смятам, че е възможно да стартираме изпълнението на подлеза още тази година”, убеден е Тотев.

По думите на Папазов Пловдив заема много важно място в следващия програмен период 2014-2020 година с жп възела и интермодалния терминал в село Злати трап. „В момента община Пловдив е на етап проектиране. Успяхме в пробива на Централна гара в проекта да заложим и спирка на градския транспорт в подлеза. Идеята е да се получи интермодалност между градския транспорт и жп транспорта”, заключи градоначалникът.