Хайде на море. Но на кое?

Животът

02-07-2013, 15:22

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Къде е най-полезно да почиваме

Колко хора могат да си представят лятната почивка без море? На плажа е супер забано, спор няма. Но има още един плюс.

Морето е уникално природно лекарство, което не само ни дава възможност да отпочинем и да се възстановим, но и укрепва здравето ни.

Морската вода е толкова сходна по състав с кръвната ни плазма, че е способна да прониква през кожата в кръвта, като обогатява тялото с минерали и активизира деленето на клетките, посочва френският биолог Рене Кентон.

Сред минералите, на които почти всяка морска вода е много богата са: магнезият, който подобрява имунитета, калцият - укрепва костите, йодът - засилва обмяната на веществата, калият - нормализира кръвното налягане и работата на сърцето, бромът - успокоява нервната система.

Как обаче да изберем кое море ще е най-подходящо именно за нас?

Мъртво море

Плюсове:

Започваме с него не защото е най-екзотично, а защото в повечето класации за ползата на морската вода за човешкото здраве то е на първо място. Мъртво море комбинира действието на лечебната кал и уникалната по своя минерален състав морска вода. Поради изключително високото съдържание на сол – 260-310 г/л – то се счита за най-чисто – в него не могат да живеят нито микроорганизми, нито риба. Освен това наоколо няма никакви промишлени предприятия.

Независимо от високата температура през лятото – често над 40 градуса – жегата се понася по-лесно благодарение на непрекъснатите изпарения, богати на бром. Този природен ефект не само прави въздуха мек и приятен за дишане, но и намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Затова и тук загарът става равномерен, а да се изгори е практически почти невъзможно.

Невероятно, но факт е, че от 21 минерала, които се съдържат във водата на Мъртво море, 12 се срещат само тук.

Минуси:

За плувците и гмуркачите престоят на Мъртво море ще е скучен – заради солеността на водата тук не може да се плува или гмурка. Наситената на сол вода изтласква всяко тяло на повърхността.

Морето не е подходящо и за хората, които са свръхчувствителни към някои аромати – въздухът тук често мирише на сероводород.

Какво може да се лекува:

• Различни кожни заболявания – псориазис, екзема, невродермити, хронични дерматози.

• Заболявания на дихателната система: хронични ринити, фарингити, бронхити, бронхиална астма, тонзилити.

• Болести на двигателната система: артрити, артрози.

• Синдром на хроничната умора.

Червено море

Плюсове:

Сребърният приз сред най-полезните за здравето ни морета обикновено се печели от Червено. То е на второ място и по соленост (38-42 г/л). За разлика от Мъртво море Червено е живо, т.е. в него има голям брой полезни микроорганизми и водорасли и плуването в него е силно препоръчително. Последното се улеснява и от факта, че водата в Червено море е много топла – лятото достига 32 градуса. То е рай и за гмуркачите – има много коралови образувания.

Минуси:

Въпреки че и тук въздухът съдържа много бромни изпарения, те не са достатъчно, за да образуват защитен филм срещу вредните UV-лъчи. Високата температура, а и високата влажност през цялото денонощие, са предпоставки за изгаряне. Затова ползването на средства за слънцезащита е задължително.

Какво може да се лекува:

• Сърдечносъдови заболявания.

• Болести на дихателната система (най-вече през пролетния и есенния сезон!).

• Някои проблеми, причиняващи безплодие (и у двата пола).

• Затлъстяване.

Черно, Мраморно, Егейско, Адриатическо море

Плюсове:

Всички те са близки едно до друго по оздравителните си свойства. Съдържанието на сол е до ок. 40 г/л, но климатът все пак се различава, а това води и до някои разлики в препоръките кое от тези морета е полезно за едни хора, а друго – за други.

Част от северното, както и източното крайбрежие на Черно море (разбира се, в това число и нашето), се отличава с топло лято, но без резки промени в температурата, както и с умерена влажност. Затова и почивката тук е особено полезна за страдащите от високо кръвно и други сърдечносъдови болести.

Любителите на по-горещия климат могат да се възползват от европейските курорти на Средиземно, Егейско, Мраморно и Адриатическо море. Макар и по-топло, времето тук се понася сравнително лесно – заради относителна ниската за морски бряг влажност. Освен това наличието на много гори прави въздуха наситен с полезни йони, соли и фитонциди от растенията.

Между впрочем водата на Черно море е по-близка по състав на микроелементи до човешката кръв от тази на другите морета в региона. Това прави къпането в него още по-полезно. Според някои изследвания високото съдържание на минерали, въглехидрати и витамини в морската вода нормализира обмяната на веществата, активизира работата на клетките (което подпомага отделянето на токсините) и помага при борбата с наднорменото тегло.

Минуси:

Черноморският климат е доста разностранен. По курортите в Турция и Кавказ е доста по-горещо, а въздухът е значително по влажен отколкото по нашето крайбрежие.

Какво може да се лекува:

Средиземноморският и черноморският климат са от полза при

• профилактиката на дихателни заболявания: бронхит, пневмония, бронхиална астма, туберкулоза.

• нарушения на опорно-двигателната, нервната и ендокринната системи.

Ако имате желание да опитате някой по-екзотичен морски курорт не толкова далеч от нас, вариант са Балтийско и Азовско море.

Например, установено е, че във водата на Азовско се съдържат 92 от елементите в Менделеевата таблица. Заради факта, че неговият размер значително е намалял през последните 2000-3000 години, калта, която днес е на брега, е полезна за бани (също както и пясъкът).

Водата в Балтийско море рядко минава над критичните 20 градуса, но умереният климат, наличието на много гори и спокойствието наоколо правят почивката пълноценна.

Общ съвет: най-полезна е морската вода с температура между 23 и 25 градуса. По-топлата започва бързо да губи полезните си свойства. Плуването в по-студена вода пък може и да е добра форма на температурен масаж, но трябва да се прави с повишено внимание и да се избягва от хората със сърдечносъдови заболявания.

 

Източник здраве.bg