Столът на египетския президент все повече се клати

Поставят му ултиматуми да сдаде поста, той пък се кълне да спазва плана за национално помирение

Година след встъпването в длъжност на първия демократично избран президент на Египет обстановката в страната остава напрегната, а столът на Мохамед Мурси все повече се разклаща.

След като в събота и неделя милиони египтяни излязоха на протест с искане за оставка на държавния глава, а военните го предупредиха, че ако до 48 часа не изпълни волята на народа те ще вземат съответните мерки и приближените на Мурси взеха масово да го напускат. Днес оставките си подадоха говорителите на президентството и кабинета на Египет Ихаб Фахми и Алаа ал Хадиди. Външният министър Мохамед Камел Амр също връчи официалното си заявление за напускане. Преди това същото сториха президентският съветник и петима министри. А десетки египетски дипломати се подписаха под петиция до президента на страната Мохамед Мурси, в която го призовават да подаде оставка. Съвместното обръщение бе подготвено от 91 служители в египетското министерство на външните работи с различни рангове, включително и работещи в чужбина. В него те заявяват, че оставката на държавния глава е необходима, "за да се избегнат кръвопролитията". Дипломатическите служители изразяват солидарност към законните искания на народа и съветват президента "да не упорства и да не се опитва да се задържи на поста”, а напротив, "да спаси Египет, който в противен случай ще е изправен пред мрачно бъдеще".

Междувременно международните наблюдатели изразиха опасенията си за намесата на армията в свалянето на първия демократично избран президент на Египет. Според международната преса военните са играли важна роля в политиката на страната преди, но намесата им сега би поставила на карта демократичното развитие на Египет.
Самият Мурси обяви днес, че от армията не са говорили с него преди да му отправят заплахата. Той обеща да се придържа към плана за "национално помирение".

Ултиматумът на армията е вторият, които египетският президент получава тези дни. Първият беше отправен от младежкото движение "Тамарруд" (Въстание), което инициира масовите протестни акции в неделя. В декларацията се казва, че "държавният глава разполага със срок до 17.00 часа във вторник, за да подаде оставка и да даде възможност да се подготвят държавните структури за предсрочни президентски избори".