Как да оцелеем през лятото

Животът

02-07-2013, 16:34

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Много често здравословни проблеми провалят лятната ни почивка

По време на летните купони не всичко е толкова забавно, колкото изглежда. Често възникват непредвидени проблеми с кожата, косата, очите или ноктите ни, например. Трябва да сме готови да реагираме във всеки един момент и да не позволим дребните неща да провалят лятната ни ваканция. Най-много проблеми със здравето се появяват на морето, колкото и да не искаме да повярваме. Смяната на климата, високите температури и различната храна води до нежелани реакции, които са видими върху нас, пише Lifestyle.bg. Ето и някои от тях:

1. Слънчево изгаряне - Слънчевото изгаряне е болезнено зачервяване на кожата след прекомерно излагане на слънчева светлина. За да избегнем това е необходимо да се скрием на сянка в пиковите часове на лятната жега (11h-16h). Добре е да носим дрехи с дълги ръкави, но много тънки, шапки с големи козирки и слънчеви очила. Тялото трябва да се маже със слънцезащитен крем на разголените места (прилага се редовно, особено след изпотяване или къпане в басейн). Тези превантивни мерки могат да спомогнат и за претовратяване на рак на кожата. Освен силното слънце, солариумите също могат да доведат до непоправими последици.

2. Възпалени уши - Ако сте били за риба, на плаж, плували сте в река и пръски вода са влезнали в ухото ви, веднага трябва да предприемете мерки, тъй като може да получите възпаление. Симптомите са сърбеж, зачервяване, болка, жълт или зеленикав секрет и загуба на слуха. В такъв случай лечението е капки за уши и антибиотик, който ще облекчи болката и сърбежа. За да избегнете евентуално възпаление на ухото, подсушете го добре след къпане и гледайте да не плувате в мръсна вода.

3. Отравяне от храна - Не позволявайте некачествена храна да провали вашата почивка. Проверявайте ястията преди да ги консумирате и избягвайте месото през летния сезон. Много често по морските курорти, то не е прясно. Единствената подходяща месна храна за летния сезон е рибата. По морските курорти е прясна и се лови малко преди да се консумира.

4. Увреждане на очите - Силните слънчеви лъчи, пясъкът и мръсната вода могат да наранят роговицата , което да доведе до болезнено състояние, известно като фотокератит. С течение на времето, ако не пазим очите си може да се наложи да сложим очила или лещи, защото диоптрите ни се променят. Защитете очите си с качествени слънчеви очила и шапка и избягвайте директния контакт с парещото лятно слънце.