Обручище покори лятната сцена в Китен

Животът

02-07-2013, 16:59

Снимка:

организатори

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Читалището от Обручище обра аплодисментите на лятната сцена в Китен на участието си в Международния фолклорен фестивал „Евро фолк–2013”

Фолклорният фестивал “Евро фолк-Черно море 2013" се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2013 – Светът е телевизия.Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2013 година.Любопитен факт е,че празниците се състоят от 45 музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали-ЕАFF.
През изминалия уикенд четири фолклорни групи от гълъбовското село Обручище взеха участие в Международния фолклорен фестивал „Евро фолк–2013” на лятната сцена в Китен. Те получиха почетни грамоти и диплом за съществен принос за съхраняване и развитие на българскитенародни изкуства.Станаха лауреати на фестивала, връчен им бе и почетен знак на музикалните празници, както и символична предметна награда.
Три от фолклорните групи са сформирани към народното читалище в с. Обручище „Отец Паисий 1924”,като една от тях е детска, другите две-женски.Четвъртата фолклорна група е сформирана от жените към пенсионерски клуб „Роза”, информират от Община Гълъбово.
Фолклорните групи към читалището на Обручище се представиха блестящо и обраха овациите на публиката.Първата от групите - „Архангелски напеви” с ръководител Митра Величкова изпълни автентичен фолклор,а самата г-жа Величкова се представи и с индивидуално изпълнение.
Другата фолклорна група към читалището с ръководител Станка Йолдова -„Тракийски трели” изпълни обработен фолклор.
Детската фолклорна формация, с ръководител Златка Галеова - „Обруклийче”,се представи с песни и танци със солисти Радиана Тончева и Никола Тодоров.
Четвъртата фолклорна група от Обручище, взела участие в Международния фестивал е „Роза”- към Пенсионерски клуб на с. Обручище, с художествен р-л Милена Николова. От същата група с индивидуално представяне на фестивала се яви на сцената Венета Желева. 
Всички изпълнения по време на празниците се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват по повече от 50 кабелни телевизии в България. С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк“- Светът е телевизия” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.