Народът ще гласува каква да е избирателната система

Най-доброто от печата

03-07-2013, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проф. Михаил Константинов предлага смесена система, по която няма загуба на гласове

С електронна анкета гражданите да изразят предпочитания по каква система да се избират депутатите. Това се ангажира вчера по време на 4-часови консултации зам.-председателят на НС и шеф на комисията за изработване на нов кодекс Мая Манолова. Те бяха трети поред и втори, провеждани в пленарната зала на парламента. Идеята за електронна анкета лансира Янко Петров, прочул се по време на февруарските събития на Орлов мост, който обаче сега не протестира.

Нещо повече - за да демонстрира, че за нея всяко мнение е важно, Манолова изрази желание да посещава и сбирки на "Свободни, можещи, силни", които се провеждали всеки вторник вечерта. "Мога да се включа, стига да не са тайни или забранени за депутати", предложи отривисто тя.

Кръгли маси
на партийци
и граждани

за 6 месеца да изковат национално съгласие по основните приоритети, поиска Ангел Славчев от същата организация.

ГЕРБ нямаха представител на дискусията, макар че Манолова им пратила писмена покана. Останалите три парламентарни групи бяха пратили членове.

Известният като десен
проф. Михаил
Константинов
заяви как би
гласувал за
Георги Кадиев

 

и за партия, различна от БСП. Това ще е възможно, ако се въведе смесената система, при която гласът на избирателя се цепи на две - за мажоритарен кандидат и за партийна листа, поясни професорът. Заедно с бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева той бе избран да представи този модел, по който си избират депутатите в Германия. "По тази смесена система загуба на гласове няма", увери проф. Константинов. И добави още едно предимство - ако малка партия успее да вкара двама мажоритарни кандидати, тя автоматично получавала такъв дял и от пропорционалните места.

"Благодаря за либералния режим на входа! Аз
дойдох без
пистолет и пак
ме пуснаха!",

раздвижи пленарната зала Валери Найденов, главен редактор на "24 часа" до 2000 г. И демонстрира предимствата на мажоритарните избори в две стъпки чрез игра с публиката. В нея пита първите редове знаят ли сега кой е техният депутат, но отвсякъде чу отрицателен отговор. Найденов обясни метафорично протестите така: "Благодарение на пропорционалната система в момента

цялата власт в
България виси на
един пирон, забит
в жълтите павета

Когато битката е за централизирания пирон, няма проблем някой да дойде пред Народното събрание и да го дръпне."

 

Задължителна преференция, без никакъв праг за пренареждане на листите - това е решението, посочи Борислав Цеков от движение "Модерна България". Той защити пропорционалния вот, който обаче трябвало да се модифицира, като партиите само спускат имената, изредени например по азбучен ред, а избирателите ги подреждат. Това било гаранция, че няма да остане неизразходвана и непредставена гражданска енергия - по този модел кандидати можело да номинират и неправителствени асоциации. 

Клипове с презентацията на трите избирателни системи може да се гледат на сайтаwww.parliament.bg

14 организации пък отказаха да участват в консултациите на Манолова, понеже искат незабавна оставка на правителството. Но и присъстващите 150 - 200 граждани законотворци бяха достатъчно атрактивни и родиха всеобхватни идеи, които зам.-шефът на парламента изслуша чинно. Манолова изгуби търпение само когато я "натиснаха" за един по-бърз пакет изборни промени - в случай че кабинетът падне. "Няма да стане! Не може първо едни правила, после да ги отменим и да ковем други", сряза в зародиш идеята тя.