Протестиращите днес цял ден "на кафе" пред парламента

"Сутрешното" кафе е обявено за "целодневно"

Днес за пореден ден недоволни граждани се събраха "на кафе" пред парламента. Срещу правителството на Пламен Орешарски протестират над 500 души. Те скандират "Оставка" под съпровода на тъпани и барабани, развяват българското знаме и раздават закуски и кафе. Някои от протестиращите носят медицински маски.

"БСП и ДПС експертно ще преодолеят кризата, чрез катастрофа", "Незабавно оставка", "Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено в корена. Петко Славейков", "Атака" крепи орешките на БСП и ДПС. Срам!" са част от издигнатите лозунги.

Депутатите нямат достъп до задния вход на парламента, тъй като той е блокиран. Недоволните замериха сградата с домати и тоалетна хартия. Доматите паднаха пред сградата и не я улучиха, а протестиращите навиха тоалетна хартия по металните ограждения. Там е поставен надпис: "Моля, не хвърляйте храна на животните". Около Народното събрание има черни летни и цветя.

Гражданите се заканват да протестират цял ден. От днес "сутрешното" кафе е обявено за "целодневно".

До разположеният отстрани на паметника на "Цар Освободител" палатков лагер са организирани две подписки. Едната е за задължително средно образование, която има 750 подписа, а другата, която е за промени в Изборния кодекс – 3 500 подписа.

Мерките пред сградата на Народното събрание са изключително засилени. Метални заграждания и полицейски кордон са обградили сградата на НС, а движението по бул. "Цар Освободител" в участъка между СУ и ул. "Раковски" е затворено.

Към 09:50 часа от вътрешната страна на парламента дойде протестиращ с маска на лидера на "Атака" Волен Сидеров и облечен в усмирителна риза, а хората му крещят: "Извини се, бе!".

Предполага се, че това е журналистът Найо Тицин. По-късно полицията задържа опитващия се да влезе зад загражденията на парламента протестиращ.

Малко по-рано екип на TV7 беше залят с вода.