Музеят на солта в Поморие - готов!

Туризъм

03-07-2013, 11:37

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кометите ще минават и през Поморие

Чрез европейската програма, цялостно се санираха основната сграда и обслужващата постройка на музея

Приключиха строително-ремонтните дейности по проекта на Община Поморие - "Поморие - туристическа  атракция - град  на солта, древна  история и традиции" , който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие, информират от местната община.

Чрез европейската програма, цялостно се санираха основната сграда и обслужващата постройка на музея. Подменена е дограмата, направи се  външна топлоизолация и нови ВиК и ел. инсталации. Музейните сгради вече имат система за видеонаблюдение и фасадно осветление на база светодиодна техника с енергоспестяващ ефект.

Възстановена е чешмата до музейната сграда и автентичният вид на съществуващата беседка. Ремонтираната тоалетна е със слънцезащитна фасада, извърши се ремонт на паркинга за посетители, на солниците и каналите към тях. 

Друга дейност по проекта е паркоустройството около музея на солта. Ремонтирани са съществуващите и е направена нова алея, като всички настилки са от естествен камък, павета и чакъл. Теренът около музея е затревен, има нова дървесна и храстовидна растителност и автоматизирана поливна система. Вече са изградени дървените площадки и пейки за наблюдение на кало и луголечение.

Преасфалтирането на ул. „Солна”,  от ул. „Проф. Стоянов” до ул . „Емона”, също бе част от реализацията на европейския проект.

Предстои да бъде завършена маркетинговата стратегия за промотиране на музея на солта, както и да бъдат доставени мултимедийно оборудване, бариери и стационарни бинокли за наблюдение на езерото.

Стойността на проекта е в размер на 1 887 704 лв., а срокът на изпълнението му - 23.08.2013 г.