С книжка през лятото

Стара Загора Лайф

03-07-2013, 11:52

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

„Миналата година взехме второто място за Най-четящо дете в страната, тази година амбицията ни е първото място!” (СНИМКИ)

Националната кампания „Забавното лятно четене“ 2013 стартира и в Детския отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Кампанията се организира за трета поредна година по инициатива на българския детски портал Az-deteto.bg и Столичната градска библиотека - София.
От началото на месец юли Детският отдел към Библиотеката вече помага на желаещите да се включат в инициативата с регистрация към електронния дневник и пълен набор от нужните книжки. Информационно табло е сложено в помощ на желаещите да участват.То показва  как изглежда порталът и какви действия са нужни, за да станат част от надпреварата за най-четящо дете, най-четящо училище и най-четящ град.
Подробности за възможностите, които Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предоставя на своите най-малки приятели през лятната ваканция потърсихме от нейния директор- Снежана Маринова:
„Забавното лятно четене” е вече 3-та година в България и тъй като миналата година Стара Загора беше на второ място като най-четящ град, амбициите на децата и нашите амбиции са тази година или да запазим това 2-ро място, или да станем на 1-во. (Миналата година Русе взеха първото място)
Нашата цел е да представим на децата всички действия, които трябва да извършат,за да се регистрират в Кампанията. Да им покажем какви възможности има Детският отдел, тъй като по-голямата част- почти 100 процента от книжките, които се препоръчват в Кампанията, ние ги имаме и ги раздаваме на децата.
Има условия в Библиотеката и ние това с удоволствие ще го правим през цялото лято. Засега с Комисията (Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните инепълнолетните) към Общината сме предвидили всеки вторник от 14,00 до 16,00ч тук да се събират групи, но децата могат да идват по всяко време в работните дни на Библиотеката. Ще могат да вземат книжка, да донесат свои и да почетат на приятелчета, както и да рисуват с художника Петко Жеков.
- А как става регистрацията за Кампанията? Лесно ли е за децата?
Регистрацията става на сайта www.az-deteto.bg. Много е лесно, защото трябва да си напишат email  и парола и със съответен отговор, те вече стават регистрирани в сайта и получават достъп до свой читателски дневник. Именно на този читателски дневник, с отбелязване на книгите, които са прочели, те ще трупат актив и ще участват в класация накрая за най-четящо дете. Регистрацията може да стане както от домашния компютър, така и нашите компютри с помощта на колегите.
„Забавното лятно четене” е предвидено за деца до 8-ми клас, т.е. за началната и средна степен, както и за всички четящи, без да се определя долна граница,защото има деца и на 5, и на 6 годинки, които вече могат да четат и успешно се справят с компютър.
Интересното тук е състезателният характер. Има много награди за най-четящо училище, най-четящ град, така че стимулът за четене не е само да се научи детето да чете, а да се забавлява. Също-да споделя със своите приятели това, което е прочело, да си разменят книжки, да проявява интерес към тези книги, които се препоръчват не само в училище, а и към други съвременни автори.
- Какво показва опитът Ви от миналата година - има ли най-активна читателска възраст при децата?
Миналата година забелязахме, че едни от най-четящите деца, ако трябва по училища да ги разпределим, са децата от II ОУ “П.Р. Славейков”, Стара Загора. Това , може би, е свързано и с близостта на училището до Библиотеката. Ние много активно работим с тях и детето, което спечели второ място сред най-четящите деца в страната за 2012г. беше Тифани от II ОУ.
Хубавото е,че сега през лятото идват деца от целия град, защото Библиотеката е на удобно място и защото Детският ни отдел предлага много и разнообразни възможности.
- Ще почива ли Библиотеката през лятото?
Сега сме предвидили една технологична почивка, защото трябва да направим ремонт на хранилищата-поръчали сме нови стилажи и може би ще се наложи да затворим за около десетина дни през август. Но ние ще информираме предварително своите читатели.