В Албена отново патрулират българо-румънски екипи на полицията

Мисия Добрич

03-07-2013, 15:56

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

До 31 август ще преминат три екипа

За четвърта поред година в курорта Албена ще патрулират българо-румънски екипи на полицията. Тяхната работа стартира на 1 юли и ще продължи до 31 август. Те са избрани, тъй като там традиционно пребивават най-голям брой румънски туристи, съобщават от МВР.

Активният туристически сезон ще бъде разделен на три смени -  в Албена  ще има по двама румънски полицаи, които ще подпомагат българските си колеги. Служителите на реда от северната ни съседка ще изпълняват задълженията си в своето униформено облекло. Основната им задача е да улесняват комуникацията между румънските туристи и българските власти както при разследване на престъпления и нарушения на обществения ред, така и за тяхната превенция.

Съвместната дейност през предишните години получи много висока оценка както от органите на реда, така и от самите туристи, от местните власти и туроператорите от двете държави. Многократно са намалели оплакванията на румънски туристи за срещани трудности в българските курорти, както и сигналите за нарушения на обществения ред и престъпления, извършвани от румънски граждани.

Екипите въвеждат европейски модел и най-добри практики в областта на полицейското сътрудничество между двете държави.