Контрол върху вноса на зеленчуци, обеща земеделският министър

Политика

03-07-2013, 17:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зеленчукопроизводители протестират с домат в ръка

Близо 3,6 млрд. лв. годишно могат да дойдат от укрити мита и ДДС

Партида от близо 10 тона некачествени домати, внос от Гърция, е спряна от продажба на борсата в Първенец, заяви пред журналисти земеделският министър проф. Димитър Греков.
Това е първият резултат от масираните проверки на вносните плодове и зеленчуци. Акциите по борсите и граничните пунктове бяха предизвикани от това, че години наред нашите зеленчукопроизводители са били ощетявани, не са можели да реализират своята продукция на пазара.
"Не само протестите на нашите зеленчукопроизводители, които бих казал, че са справедливи, но това обезценяване на труда им, наложи да направи анализ и проверка на нашите борси - какво се внася. Това е грижа и за нашите граждани. Това не е акция, а спешни групи, които ще продължат дейност повече от месец", добави министърът.
"Всички проби, които се вземат от мобилните групи, се предоставят на лабораториите към фитосанитарния контрол на Българската агенция за безопасност на храните."
"Проверките първоначално ще продължат един месец, но моята амбиция е да продължат през целия вегетационен период на българските икономически важни зеленчуци - домати, дини, пипер. Ще даваме непрекъснато справка, за да знаят българите какво консумират и да са спокойни за качеството", обеща министърът.
"В неделя при проверката на граничния ни пункт с Турция се установи, че има голямо количество домати, които са внесени на нулева стойност. Възможно ли е 20 тона домати да бъдат подарък?", учуди се Греков.
Според него, по неофициални данни ако всякакви хранителни продукти се контролира от вход до изход, близо 3,6 млрд. лв. могат да дойдат допълнително на година, от мита, ДДС и всичко, което се укрива.