Свилен Нейков возил сина си на военен самолет

Най-доброто от печата

04-07-2013, 06:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът удължи до 30 септември проверката на авиоотряда в мандата на ГЕРБ

Бившият министър на спорта Свилен Нейков е возил сина си Марио на военен самолет "Пилатус". Момчето е записано в списъка на пътувалите до Балчик на 6 октомври 2012 г. Първи в него е Цветан Цветанов. Полетът е бил за световното по полумаратон в Каварна, на което бившият вътрешен министър е шеф на организационния комитет.

Това става ясно от справка за изпълнените полети в страната с военни въздухоплавателни средства на МО, предоставена на парламентарната комисия, която разследва работата на Авиоотряд 28, начело на която е Венцислав Лаков от "Атака". За повечето от полетите, извършвани с военни самолети и хеликоптери обаче липсва списък на пътниците, е видно от справката, с копие от която "24 часа" разполага.

До редакционното приключване на броя Свилен Нейков не бе открит за коментар.

Цветанов е летял с "Пилатус" и на 17 март 2012 г. до Варна.

За някои полети е посочен само Бойко Борисов, но не и останалите пътници. Заедно с него на "Кугар" до кърджалийското с. Рани лист на 1 април 2011 г. се е возил и земеделският министър Мирослав Найденов. Не става ясна обаче целта на визитата им.

От малкото попълнени имена в графата става ясно, че точно преди назначението си за посланик във Франция - през февруари 2010 г., Марин Райков е летял като зам.-министър на "Кугар" до Димово и Крумово заедно с други дипломати и с чужди гости.

На военни машини се е возил още бившият министър на отбраната Аню Ангелов. Президентът Росен Плевнелиев е летял с "Кугар" до Крумово и Стара Загора на 1 юли 2012 г.

1 668 230 лв. са стрували полетите на Бойко Борисов с полетите на Авиоотряд 28, става ясно пък от справка на самия отряд до комисията. Тя е за периода от 1 август 2009 г. до 31 март 2013 г.

От доклад на инспектората към МС, извършил спешна проверка по нареждане на премиера Пламен Орешарски, става ясно, че предшественикът му Борисов е подал 422 заявки за ползване на самолетите и хеликоптерите на авиоотряда. Бившият премиер е използвал правителствените самолети дори за партийна дейност. През октомври 2012 г. той е летял с фалкона за Румъния, а през януари 2013 г. - за Кипър, за срещи на ЕНП. Затова и двата полета са платени от партия ГЕРБ.

Борисов е летял с машините на авиоотряда повече в страната, отколкото в чужбина. За втората половина от мандата си той има 184 полета, от които 48 са в чужбина.

Още 444 593 лв. са стрували пък полетите за нуждите на други ведомства и институции. От справката става ясно, че докато е била външен министър, Румяна Желева е водила съпруга си Красимир на неформалната среща на министрите на държавите-членки на ЕС, в Стокхолм. Двамата са летели с правителствения "Фалкон" през септември 2009 г.

178 хиляди лева са стрували пък 22-та полета зад граница на бившата парламентарна шефка Цецка Цачева с авиоотряда.

667 000 струват полетите на Георги Първанов. Бившият президент е пътувал в чужбина 76 пъти с авиоотряда. Той има полети с фалкона и до Варна, става ясно от справката. При всичките си пътувания в чужбина вицепрезидентът Ангел Марин е водил и началника на кабинета си Светла Тошкова.

ЦСКА заявил пътуване на "Локомотив" (Сф)
Странно пътуване, заявено от ЦСКА, се появи в справката на авиоотряда, която е предадена на парламентарната комисия. Според нея е пътувано до Вроцлав и обратно на 27 и 28 юли 2011 година. Това съвпада с мача на "Локо" (София) срещу "Шльонск".

Иначе спортисти са ползвали доста често правителствените самолети и хеликоптери. С Ми-8 са били обслужени два старта от Гран при на България през април и август 2012 г. Искането на шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов е било това да бъде безвъзмездно. И двете искания са с резолюция от премиера, като първия път той е препратил решението към финансовия министър Симеон Дянков, но втория път лично е дал положителен отговор.

Волейболната легенда Цветана Божурина е поискала вертолет за екип на ватиканската ТВ 2000, която е снимала филм за Рилския манастир.

Най-чест ползвател на правителствения отряд са "Левски" и неговият собственик Тодор Батков. "Сините" са летели два пъти със самолет за мачове - до Лил през октомври 2010 г. и до Сараево през юли 2012. Самият Батков пък е пътувал с правителствените хеликоптери главно с руски инвеститори към ловно стопанство "Кормисош", за което "24 часа" вече писа.

БФС има общо заявени четири полета - два на националния отбор до Украйна и Швейцария, един на "Левски" до Сараево и прословутият на "Витоша" (Бистрица) и "Чавдар" (Етрополе). Специално за него заявката е подписана от Борислав Михайлов, а за всички останали е молил Борислав Попов. Писмото е с дата 1 август, въпреки че полетът е осъществен 3 дни по-рано - на 27 юли. За него са платени 23 168 лв. от собственика на "Чавдар" - бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Първанов летял с Авиоотряд 28 до Папуа-Нова Гвинея, останал там
Президентът Георги Първанов е летял с Авиоотряд 28 за тихоокеанските острови на Папуа Нова Гвинея.

Екзотичната дестинация бе оповестена вчера от депутати на ГЕРБ, до които била подадена информация от Авиоотряд 28.

След като правителственият самолет оставил държавния глава в Папуа-Нова Гвинея, се е върнал в София празен.

Вчера хората на Бойко Борисов контраатакуваха с полетите на тройната коалиция. В справката на Авиоотряд 28 пишело, че Сергей Станишев е ползвал държавния авиоотряд за полети до Дубровник, Риека и Гърция.

При тройната коалиция правителствена делегация заминала за Перу и се върнала без няколко министри. Един от тях останал на Каймановите острови.

"Тези негодници, които искат да ни маскарят, имат с 245 полета повече от нас - 1551 в мандата на Станишев на 1306 при Борисов." Това преброи вчера депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски. Очевидно като бивш транспортен министър той е получател на справката от правителствения авиоотряд.

От нея било видно, че по време на посещение на делегация до Южна Корея и Австралия за кацане в Сидни са платени 50 000 долара.

Причината - VIP пасажерите трябвало да се приземят в друг град, но настояли да кацнат в Сидни, за да видят операта, и поръчали в последния момент слот (времеви интервал, в който е разрешено кацането или излитането на самолета - б.а.) - така разказали свидетели от авиоотряда.