Надзирателите на протест: За лишените от свобода се грижат НПО-та, за нас - няма кой

Мисия Варна

04-07-2013, 09:55

Снимка:

© БГНЕС / © Varnautre

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Включват се в националния митинг на 27-ми юли в столицата

Над 30 души или повече от половината надзиратели от варненския затвор излязоха на протест. Към тях се присъединиха и колегите им от следствения арест и затворническото общежитие в Разделна. Не излязоха всичките 70 надзиратели, защото и в момента някой трябва да пази лишените от свобода. 

Лошите условия на труд, липсата на хигиена и отпадането на 24-часовите дежурства и преминаването към 12-часови, което ще се отрази на доходите на надзирателите са причина за недоволството. 

Заповедта за отпадането на 24-часовите дежурства е на новия стар шеф на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Митко Димитров и влиза в сила от 1-ви юли. Синдикалните организации вече оповестиха, че тази мярка спрямо надзирателите е заради заведените от тях дела за неизплатен извънреден труд. 

Лошите условия на труд са не по-малък проблем за надзирателите. Липсва хигиена в затвора, хората са недостатъчно. Във варненския затвор има 70 надзиратели, които отговарят за над 600 лишени от свобода. Няма хигиена, намираме спринцовки, има СПИН, затворниците ни обиждат, а ние трябва да работим в тази среда, изредиха проблемите си надзирателите. 

Всякакви НПО-та се изреждат за да следят за условията за живот на затворниците, а за нас никой не мисли, допълват те. 

Надзирателите, по примера на колегите си от другите градове протестираха, пиейки чай, вода  и кафе без захар до стените на затвора във Варна. Те смята да се включат и в националния протестен митинг срещу цялостната политика на управление на затворите, който ще се проведе на 27 юли в столицата.