Йовчев предлага нов закон за МВР до 15 август

Политика

04-07-2013, 11:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според министъра сегашният закон създава редица проблеми

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев представя програма на МВР в рамките на правителствената програма "Държавност, развитие, справедливост", предаде "Фокус".

"До 15 август ще представим нов Закон за МВР.", заяви той. Цели се разграничаване на политическите и професионалните правомощия, както и определяне на функциите и дейностите в МВР. "В момента действащият закон създава редица проблеми. Областните дирекции са юридически лица, като след гласуване на бюджета няма адекватни форми на контрол, които да позволяват да се следи каква част от средствата са изразходени, дали са изразходени целесъобразно и за какво точно. Главна дирекция "Национална полиция” не е в състояние да упражни контрол", допълни Цветлин Йовчев.

"Първата цел, която сме си поставили, е структуриране на системата за защита на национална сигурност. Работено беше по законопроект в предишния парламент. Смятам да се използват всички добри идеи, които бяха заложени там, като се надгради с още положителни неща.", посочи министърът. Той представи и друга цел - определяне на функциите, на правомощията на президента, Министерския съвет, Народното събрание. Срок за този законопроект е ноември 2013 г. Предвижда се и приемане на пакет от закони за НРС, НСО. Предстои да се регламентират механизмите по планиране, взаимодействие и контрол. Предвижда се законопроект на Закона за ДАТО. Предстоят нормативни промени, свързани с преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.

Министър Йовчев посочи, че при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност.

йовчев каза още, че когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС.

"Подготвяме инструкция за работа на органите до досъдебното производство, която ще подпомогне да се управлява по-добре дейността по разследване". Това трябва да стане преди октомври.

Предстои изграждане на система за планиране в МВР до 15 август, заяви още МВР шефът и допълни, че ще се изгради система за отчитане на резултатите на структурните звена на МВР.

"Ще спуснем работни стандарти. Например всеки оперативен работник да работи по 4 дела. За това ще са необходими 8 месеца. Критериите към оперативните звена са насочени към ефективността от дейността им”, каза Йовчев. "Ще направим промяна в организацията на работа в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата му. Трябва да се направят промени в ГД "Национална полиция", да изградим система и възможност да се наблюдават процесите". Йовчев добави, че това трябва да се случи до декември. "Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него. На основата на анализ къде се извършват престъпления, патрулните полицаи трябва да бъдат там. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването", каза министърът.

Цветлин Йовчев каза още, че подслушванията ще паднат с пъти, а ефективността от използване на СРС ще се повиши. По думите му - ресурсите на СДОТО са ограничени от гледна точка на човешки ресурс и то на хората, които обработват резултатите от прилагане на СРС. Вътрешният министър добави, че системата е претоварена 4 - 5 пъти над това, "което можем да правим." Поради това резултатите от СРС-тата се получават с голямо закъснение, което прави неефективна оперативната работа.

"Качеството на работа се влошава драстично, губи се информация. Хората в СДОТО са натоварени”, заяви министърът. "Определили сме колко са възможностите в момента, колко телефона могат да се подслушват, колко обекта могат да се проследяват в един и същи момент. Броят на телефоните е 1250", каза още Цветлин Йовчев.