Дани Каназирева иска стола на Тотев

Мисия Пловдив

04-07-2013, 13:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Представи новата група в местния парламент

Няма да ставам зам-председател на общинския съвет, както твърди кметът Иван Тотев. По-скоро ще заема неговото място. Това заяви лидерът на ”Съюз за Пловдив” Дани Каназирева. Тя представи новата група в местния парламент, която ще носи името ”Обединение за Пловдив”.

В групата влизат Мариана Димитрова от НДСВ, както и давама съветници от НИЕ - Костадин Кисьов и Камен Шишманов. Пред медиите Шишманов посочи, че новият курс е бил поет след коалирането с ”Лидер” за националния вот, което било грешка според част от войводите. Явихме се с чуждо име, а аз съм се клел на ВМРО. Изборът на Славчо Атанасво при нареждане на листите същи събуди недоволство. Нищо чудно и други да напуснат, когато моментът назрее, изтъкна Шишманов. Той призна, че Петко Атанасов е подкрепил преместването на двамата старейшини.

Уведомлението за новата група е внесено в ОбС и ще бъде публично огласено на общинската сесия на 18 юли. Групата е създадена на принципна основа като обединение на хора с десни убеждения и с качества на експерти, а не като партийна коалиция, подчерта Каназирева.

”Обединение за Пловдив” ще бъде конструктивна опозиция на управлението, равно отдалечено от ГЕРБ и БСП. Формацията ще запълни празнината, която се създаде с преминаването на Илко Николов и Спас Гърнвески в лагера на ГЕРБ. Групата ще подкрепя добрите решения за развитието на града, ще внася свои идеи, ще задава неудобни въпроси и ще подава сигнали за нередности, заяви още Каназирева. Групата е отворена, но ако тя се разшири отново, това ще е отново на принципна основа и с акцент върху експертно начало, допълни тя.

От новото обединение заявиха и позицията си относно политическата ситуация в страната. Ние подкрепяме протестите. Те са породени от назначения като това на Венцислав Каймаканов, зад което прозират икономически интереси. Затова хората снеха доверието си от правителството и искат нови избори, изтъкна Каназирева. Тя обаче посочи, че преди вота обезателно трябва да се промени Изборният кодекс.

Задължително гласуване, постояннодействаща ЦИК, отседналост за депутатите, определяне на отделен почивен ден за вота, декапсулиране на партийната система и равен достъп на политическите сили до медиите – това са само част от исканите от новото обединение промени.