Учениците не са привлекателна работна ръка в туризма, вече

Мисия Бургас

04-07-2013, 14:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учениците се активират за работа през лятото

Едва 392-ма са поискали непълнолетни служители за лятото

Все по-малко се наемат деца на работа през лятната ваканция. Това сочи статистиката за последните шест години в Бургаска област. Ако през 2007 година броят на наетите на трудов договор хлапета е бил близо 2000, то до 2010 година техният брой е спаднал почти тройно. 

Според шефа на Областната инспекция по труда в Бургас, вероятната причина е промяната на Наредбата за условията и реда за издаване на разрешителни за наемане на работа на непълнолетни лица през 2008 година. Още през следващото лято големите бюрократични спънки започват осезателно да отказват работодателите. 

Същевременно в сектора на услугите има непрестанен недостиг на кадри, особено по отношение на работата с деца в курортните комплекси. Най-ясно кризата се усеща през месеците юли и август, когато става ясно, че част от наетия през пролетта персонал се преориентира или пък се оказва не достатъчно квалифициран. 

Според хотелиерите, наемането на непълнолетни е много добра възможност по време на активния сезон. Наредбата обаче ограничава значително собствениците на туристически обекти, тъй като налага забрана за работа след 18.30 часа, работното време на трябва да бъде повече от 7 часа, а предвидените в Закона санкции са особено високи и проверките достатъчно чести. Хотелиерите не са склонни и да наемат учениците без договор, защото ги дебнат сериозни наказания. 

Тези трудности и множеството документация, която съпъства наемането на работа на непълнолетен са вероятната причина от началото на година до момента в Инспекцията по труда в Бургас да са подадени едва 392 искания за назначаване на ученици.