С деца на море

Животът

04-07-2013, 15:59

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изпитания и забавления на плажа

Няма как да сбъркате семействата, които отиват с деца на плажа. Таткото е натоварен с чанти и хавлии, майката е затрупана с надуваеми играчки и някъде между тях безгрижно се разхожда някой малчуган. Ето какво трябва да знаете, когато сте с деца на плажа.

Плажни уроци

Преди да се отправите към плажа с детето, първо изнесете кратък урок на тема какво е позволено и какво не, когато стигнете. Започнете с безопасността – обяснете на малчугана, че на плажа ще има много хора, затова той трябва да стои близо до вас, иначе може да се изгуби. Освен това не трябва да ходи до водата без мама или татко, защото е опасно и може да се нарани. Уточнете въпроса с ходенето по нужда – това, че се намирате на открито, не означава, че морето или плажът могат да се превърнат в тоалетни.

Не забравяйте да го предупредите, че не всички хора обичат пясъка колкото децата, затова когато малчуганът тича по плажа, трябва да внимава да не зарива другите почиващи. Не на последно място, обърнете внимание на темата за останалите деца и играчките им. Научете детето да споделя своите „съкровища“, за да играе и с тези на другите, като не забравя, че не може да взима чуждите играчки без позволението на техния малък собственик.

Какво да вземете на плажа

Колкото и да се опитвате да редуцирате багажа, приемете мисълта, че на плаж с дете се ходи с повече чанти. Задължително носете със себе си поне една голяма бутилка вода, за да поддържате организма хидратиран и да избегнете слънчасването. На плажа покрай игрите и плуването, децата огладняват, затова сложете в чантата някакъв плод и нещо за гризкане. В списъка включете още торбичка за боклук, мокри и сухи кърпички, лепенки (в случай на нараняване).

Освен това вземете резервен чифт дрехи и бельо за детето, както и отделни хавлии за подсушаване и за пясъка. По-добре не носете със себе си скъпи детски играчки, защото малчуганът може да ги загуби, на ги напълни с пясък или развали. Традиционните кофички, формички и надуваеми играчки са напълно достатъчни за плажни приключения.

Слънцезащита за деца

Едно от най-важните неща, когато сте с деца на плажа, е да им осигурите защита от слънцето. Винаги носете със себе си плажно мляко, спрей против изгаряне и други козметични продукти, по възможност принадлежащи към детска серия. Кожата на децата е по-чувствителна, затова козметиката на родителите не е подходяща за по-малките. Слънцезащита се осигурява и с помощни средства като очила и шапка, които детето задължително трябва да носи, когато не е на сянка. Купете или наемайте и чадър, за да има къде да се скрие малчуганът, когато се измори от игрите.

Точното време и място

Когато сте с деца на плажа, трябва да съобразявате графика си изцяло с техния режим и с това, което е полезно за тях. Избягвайте да сте на плажа в часовете от 11 и 30 до 16ч. Освен, че тогава слънцето е най-силно и опасно, детето се нуждае от активна почивка след игрите. Не нарушавайте режима, с който малчуганът е свикнал до момента, защото след това ще срещнете трудности при повторното му налагане.

Що се отнася до мястото, избирайте такова, което да е по-близо до морето, за да може да наблюдавате детето, когато си играе с мокрия пясък. Добре е също мястото да е близо до спасителен пункт като превантивна мярка за сигурност.

Безопасност за деца на плажа

Когато сте с деца на плажа, няма как да се отпуснете напълно, защото винаги трябва да сте нащрек. Не разчитайте само на спасителите, защото всеки родител отговаря за безопасността на собственото си дете. Въпреки това избягвайте неохраняеми плажове. Наблюдавайте малчугана, когато не е близо до вас, като по желание може с таткото да се редувате на смени.

Занимания за деца на плажа

Плажът е раят за децата, заради близостта до водата, възможността да се ровят в пясъка и липсата на дрехи, които могат да изцапат или скъсат. Повечето деца избират да строят замъци, пясъчни кули или скулптури на животни. Може да им помогнете също да си издълбаят кладенец или да потърсите заедно миди и раковини за украса на пясъчните шедьоври. Спортът на плажа също е полезен и занимателен за по-малките. Фризби, игра с надуваема топка или футбол за момчетата ще помогнат на детето да изхаби натрупаната в него енергия. А най-хубавото е, че всички от семейството могат да се включат в забавленията на плажа.

Автор: Христина Спасова, rozali.com