Станишев твърдо зад Муса Палев

Ситуацията в страната не позволявала смяната на скандалния областен управител

Лидерът на БСП Сергей Станишев попари надеждите на съпартийците си, че
ще убеди ДПС да оттегли областния управител Благоевград Муса Палев, съобщава struma.bg.

"Ситуацията в страната е такава, че не позволява сега да се извършват такива рокади" – категоричен бил соцлидерът при срещата си благоевградския депутат Емил Костадинов. Двамата разговаряли "на четири очи" вчера.

Назначението на Муса Палев за областен управител на Благоевград предизвика редица протести пред сградата на Общината в града. Недоволни граждани протестираха срещу това, че поста се поема от човек свързан с ДПС. Назначението предизвика негодуванието и на местната организация на БСП. Социалистите неистово се опитваха да убедят лидера си, че поста областен управител в Благоевград трябва да остане за представител на столетницата.

Костадинов бе натоварен от 14-те общински председатели на партията в Пиринско преди дни да проведе последен разговор със Станишев за разрешаване на конфликтната ситуация в Благоевград. Единственото, което успял да предложи като алтернативен вариант, е ДПС да нямат зам. областен управител, а БСП да получи двама в лицето на Димитър Капитанов, общински председател в Петрич, и колегата му от Банско Костадин Дурчов. Но дори и по това предложение няма категорично обещание, че ще получи потвърждение от консултативния съвет, който договаря назначенията.

До дни ще се събере областният съвет в Благоевград, за да решим какви стъпки ще предприемем по-нататък, каза Емил Костадинов. Ситуацията, вместо да доведе до облекчение в средите на социалистите в Пиринско.

Местните социалисти вече гласуваха декларация, че ако не бъде сменен Муса Палев с техния кандидат Юлиян Гошев, няма да участват в областната администрация със свой заместник-управител и главен секретар.

Междувременно областният управител Муса Палев заяви, че неговите заместници ще бъдат назначени в понеделник. Той отказа да назове имена, но подхвърли, че е възможно заместниците му да са и от гражданската квота.