Европари за командировки вместо за улици

Мисия Варна

04-07-2013, 16:25

Автор:

в. Твоят ден

Всичко от Автора

Бозов прелетял от Ямайка до Ялта през Скандинавия по заръка на Йорданов

Изоставане с проектите по европейските програми беше една от основните критики към управлението на екипа на екскмета Кирил Йорданов. Че това е така виждаха всички: пешеходците по разбития център, шофьорите по надупчените улици, туристите по занемарените забележителности – всички жители и гости на Варна. В отговор обаче сваленият градоначалник все успяваше да изкара контрацифри за евроусвояваемост.

Откъде идва разминаването. От факта, че досегашният кметски екип недолюбваше инфраструктурните европроекти, за които първо сам плащаш, после оценяват работата ти, а след това получаваш парите или не ги получаваш. За сметка на това активно ползваше така наречените „меки“ мерки – проекти за обучение на администрацията, споделяне на челен опит и обучения в чужбина. Все неща, които редовият варненец няма как да пипне, да мине по тях, да им се порадва. Радваха им се други обаче.

Като образцов турист е уплътнил ресора си „туризъм” в екипа на Кирил Йорданов кандидатът за стола му доц. Христо Бозов. В петте години служба в администрацията харесаният от БСП и ДПС кандидат за кмет на Варна е сред най-активно пътешествалите чиновници от висшия ешелон на общинската власт, показва справка във времето от 2008 до 2012 г.Още с влизането си в екипа „Йорданов” отговорният за общинското здравеопазване, социалните дейности и туризма доцент прави три бързи командировки – до Стокхолм, Одеса и Истанбул. През 2009-а сред служебно оформените му пътувания могат да се видят дестинации като Гьотеборг, Лондон и испанския град Сеговия. Най-екзотичният воаяж на зам.-кмета Бозов е до Карибите. На служебна издръжка той каца в райското кътче Монтего Бей, в Ямайка. Локация, популярна в Карибския басейн като предпочитана за царски ваканции, но не и за бизнес-форуми.

През 2010 в туристическия актив на Бозов набъбва с две конференции – в Барселона и в Малта – втората – „кметска”. Октомври отново отвежда отговорния за развитието на варненския туризъм кадър на Кирил Йорданов отново в Скандинавия – този път в датската столица - Копенхаген. Почти неразопаковал куфарите, броени дни по-късно, кандидатът на БСП за кмет на Варна заминава за Лисабон. На следващия месец добавя тур Рощок-Хамбург-Дордрехт-Брюксел.Началото на 2011-а пътуващият заместник-кмет среща в ирландския град Корк. В първите дни на март вече е в Берлин, като участник на група, работеща по проблемите на психичното здраве. Май заварва Бозов в Будапеща, на семинар за социалните услуги. Финалната дискусия за психичното здраве е в есенен Брюксел, където варненският зам.-кмет отново участва – през октомври. Дни преди началото на Коледно-новогодишните празници същата година той усвоява командировка в съседно Косово.

В края на февруари и началото на март 2012 г. туристическите воаяжи със служебна цел на Бозов продължават – този път до Ялта, където участва в международен туристически панаир. През май дискутира „Развитието на здравето” в Дебрецен, Чехия. След това стъпва и на светите земи – в Тел Авив.

Ефектът от задграничните пътувания на Бозов засега е трудноизчислим. И по-скоро е в съответствие с биографията на активен турист. Дали това ще остане запазената му марка от годините, прекарани във властта на Варна, предстои варненци да решат в неделя.Тогава, когато ще издадат и присъдата си за това, че като зам.-кмет доц. Христо Бозов, който сега парадира с добрия си диалог с гражданските сдружения, не е имал приемни дни за граждани.

Предстоящите дни са тези, в които се чакат и отговорите по въпросителните около неприключващия проект за ремонта на Социално-учебния професионален център, вменен за наблюдение и приключване на Бозов като ресорен заместник по времето на Кирил Йорданов. Дейностите по проекта започнаха преди 4 години. И още не са приключили, а сградата така и не отговаря на изискванията за достъпна градска среда.

От години Общината налива пари в СУПЦ-то, но поради открити несъответствия в харчовете и зле свършена работа от изпълнителя Европейския социален фонд отказва да възстанови вложените от парите на варненци средства. Факт, който само влошава алергията на вече управлявалите Варна кандидати за нова власт към жизненоважните за Варна европейски средства.