Спад на туристи от Западна Европа, ръст от Русия и Украйна

Новините

04-07-2013, 16:44

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Въпросът по създаване на агенция по туризъм все още е висящ

По-малко са туристите от скандинавските държави, Великобритания и Германия по нашето Черноморие това лято, съобщават от туристическия бранш. Според Байко Байков, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, ръст има само при гостите от Русия и Украйна, като той уточни, че информацията му е подадена от членовете на асоциацията.
Байко Байков, цитиран от nfotourism.net смята, че причината за този спад не са протестите, защото те могат да влияят пряко на екскурзиите до София, но не и на почивките по морето. Той обаче не може да си обясни по-слабите резултати от европейските пазари.
От министерството на икономиката цитираха данни за периода януари - май, когато е отчетен общ ръст на чуждите туристи от 6,8%, спрямо година по-рано. Но специално от държавите членки на ЕС увеличението е едва 0,2%, докато от пазари Русия и Украйна то е близо 25%.
Докато Турция предприема сериозни мерки за реклама на туризма си, за да тушира негативното отражение на протестите там, в България няма държавно ръководство на отрасъла и лошите резултати няма да закъснеят, смята Байко Байков. Не се работи и по участието на България в международните изложения, които започват от есента. В застой са и обществените поръчки, които трябва да определят изпълнители на рекламните кампании за българския туризъм на основни международни пазари като Великобритания, Германия, Русия, Скандинавия и други.
Двете дирекции, които отговарят за туризма, продължават да са част от Министерството на икономиката и енергетиката.Засега обособяването им в агенция, каквото изявление направи премиерът Орешарски, не се е състояло. Няма яснота кога ще приключи преструктурирането. До тогава остава под въпрос в кои туристически изложения България ще участва и на кои пазари в чужбина ще се рекламира.