Дракула диша праха на вампира от Созопол

Туризъм

05-07-2013, 06:05

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вампирът от Созопол - красив като римлянин

България е на четвърто място като атрактивна дестинация за вампирски туризъм

Кръвопиецът от Созопол е един от най-прочутите вампири в света. Скелетът, открит миналата година в морския град, изстреля България на четвърто място като атрактивна дестинация за вампирски туризъм, пише в. "Телеграф".

Средновековният мъж от Созопол е включен в класацията на десетте места в света, където туристите могат да се докоснат до митологичните създания. Класацията е изготвена от туристически сайт. Славата на кръвопиеца ни изпреварва дори легендарния граф Дракула, който е поставен на пето място в класацията.

На първо място е музеят на вампирите в Париж, където туристите могат да разберат много от тайните на нощните изчадия, включително и как да ги убият. Изравянето на 700-годишния вампир от земята край Черно море изведе България като вампирска дестинация, пише сайтът cheapflights.com. В земите й са открити над сто вампири. Над скелетите били правени ритуали срещу вампирясване. Така например след смъртта си кръвопиецът бил изровен от гроба си, а в сърцето му бил забит железен кол, пише още сайтът. По този начин българите се надявали, че той няма да се завърне от света на мъртвите, за да тормози живите.

Родният кръвопиец се рекламира активно от американски туроператори. Те са ни поставили на първо място в дестинациите си за културно-исторически туризъм за тази година, обясни шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Заради небивалия интерес към Кривич, както приживе бил наричан вампирът, той бе преместен в родния му град Созопол. Китният морски град вече привлича чужденци, дошли специално да го видят. Допреди месец скелетът се намираше в НИМ, където успял да вдигне посещенията с 30%. /novini.bg