Спират даренията за МВР

Най-доброто от печата

05-07-2013, 06:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вътрешният министър вече няма да решава кой да бъде подслушван

 
Кандидат-ченгетата на полиграф
Кандидатите да се включат в редиците на МВР ще преминават през тест за лоялност, който включва и полиграф или т. нар. детектор на лъжата. Така ще могат да се подберат високоморални служители. Полиграфът ще се приложи и на кадрите от доскорошната Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, която ще се влее в ДАНС от първи септември тази година. Екип от специалисти вече готви и нормативни промени, с които ГДБОП да може да стане част от Държавната агенция за национална сигурност. Единствено секторът, който досега беше познат като „Антитерор”, ще отиде в Главна дирекция „Национална полиция”. Той се занимава с разследване на отвличания и взривове. С помощта на останалите антимафиоти ДАНС ще работи по производството и трафика на наркотици, а борбата с разпространението им ще остане приоритет на МВР, предвиждат още промените. Разследването на финансовите престъпления пък ще се определя от размера на сумата. Ако тя е прекалено голяма и застрашава националната сигурност, то делото ще бъде пратено към ДАНС, ако ли не, ще си го работи МВР.
 
Режат половината чиновници във ведомството
Половината чиновници в МВР ще бъдат съкратени или преразпределени на други длъжности. Това обяви вчера Цветлин Йовчев. В момента администрацията представлявала 30% от състава на МВР, трябва да стане 15. „Не правим достатъчно, за да облекчим служителите на МВР. Те са най-нископлатените държавни служители и това е най-тежкият труд. Човек може да работи по 12-14 часа нещо друго, което не го натоварва толкова. Можем да оптимизираме структурите и състава и в рамките на следващата година, като съкратим администрацията, и да намерим средства, с които да повишим заплатите на хората”, подчерта министър Йовчев. Според готвените промени служителите, ангажирани с охраната на обекти на МВР също ще излязат на улицата, където да помогнат за борбата на престъпността. Министър Йовчев заяви още, че ще бъде затегнат контролът над областните дирекции и харчените от тях пари.  

 

„Областните дирекции са юридически лица и след гласуване на бюджета няма подходяща форма на контрол, който да показват дали средствата са изразходени целесъобразно или не”, обясни Йовчев. Той даде пример с дирекция в страната, ръководството на която обяснило, че е свършило парите съвсем скоро, след като е бил даден бюджетът за годината.