Борисов приписа провала с европарите на Орешарски

Най-доброто от печата

05-07-2013, 06:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

30 дни на това управление ни струват 3.5 магистрали "Тракия", изчисли бившият премиер, въпреки че именно той приема орязването на средствата за земеделието

Противопоставянето между ГЕРБ и БСП застигна и преговорния процес за еврофондовете, които България се надява да получи за периода 2014-2020 г. Ден след като се разбра, че бюджетът на програмата за развитие на селските райони в следващите 7 години ще бъде с над 1 млрд. лв. по-малко спрямо досегашната сума, бившият премиер Бойко Борисов нападна остро Пламен Орешарски и обяви новото правителство за пагубно за България. В същото време лошата новина за намаляване на финансирането е още от февруари, а самото уведомително писмо от Европейската комисия е от 28 май, ден преди встъпването в длъжност на кабинета Орешарски. 

За намаляването на бюджета на програмата за селските райони се разбра онзи ден от отговор на земеделския министър Димитър Греков до земеделската комисия в парламента. От него стана ясно, че предложеният на 28 май 2013 г. от ЕК бюджет за програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период възлиза на 2.078 млрд. евро. Това е с 531 млн. евро по-малко спрямо парите за селските райони в сегашния програмен период. Докато финансирането по програмата за селата намалява, парите за директни плащания към земеделците са много повече - 5.3 млрд. евро при 2.5 млрд. евро бюджет за 2007-2013. Дава се обаче възможност за прехвърляне на до 15% от директните плащания към програмата за селските райони.

Новината за намаления бюджет на програмата предизвика остра реакция на бившия премиер Бойко Борисов. Той обяви, че лично е договорил по-високо финансиране - 2.5 млрд. евро за земеделските стопани, а парите от ЕС тепърва ще спират. "На вниманието на протестиращите и на българския народ като цяло трябва да е, че вече тези 30 дни управление на това правителство, ако се разделят на един милиард, ни струва десетки милиони на ден. Това са 3.5 магистрали "Тракия", пресметна Борисов. Той изрази съжаление, че журналистите повече няма да могат да ходят на рязане на лентички на нови обекти. По темата проговори и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който предупреди, че е необходима незабавна реакция на институциите и опит за предоговаряне с ЕК.

"Г-н Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро", реагираха снощи от земеделското министерство. Оттам обявиха, че размерът на финансирането на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. е част от приетата на 7-8 февруари 2013 г. от министър-председателите на държавите членки Многогодишна финансова рамка. На това заседание България е представяна именно от Борисов и той е подкрепил намаляването на средствата и най-вече за политиката за развитие на селските райони, казаха още от ведомството. Оттам добавят, че на заседанията на Съвета на министрите на земеделието въпросите за финансирането не са били допускани за обсъждане с аргумента, че вече са договорени на ниво правителствени ръководители.

За намаляването на бюджета на програмата за селските райони действително се знае още от февруари. Тогава министър Томислав Дончев потвърди, че парите ще са по-малко, без да съобщава числа. Вчера Дончев не успя да си спомни точната сума за бюджета на програмата към февруари. Официален път за проверка на твърденията на участващите в преговорния процес няма. На прогнозните суми по традиция се гледа като на голяма тайна, която не може да се обявява преди окончателно решение.

ОТГОВОРНОСТ

Няма яснота и кой ще понесе отговорността за евентуална загуба на стотици милиони левове в края на 2013 г. Бившите управляващи официално уверяваха, че изоставането може да се навакса. Служебният кабинет обаче обяви реален риск от загуба на 372 млн. евро. Според източници на "Сега" опитът на Орешарски да договори отлагане на сроковете за усвояване на минималните суми за 2013 г. засега не е дал резултат.