Египетските ислямисти на нож срещу военните

Барак Обама призова за прекратяване на "произволните арести" в страната

В четвъртък Съюзът на ислямистките сили в Египет отправи призив към своите поддръжници за масови демонстрации в цялата страна в знак на протест срещу отстраняването на Мохамед Мурси от власт. Стотици хиляди поддръжници на египетския президент не приемат неговото отстраняване, а по-рано движението "Мюсюлмански братя" заяви, че отказва да сътрудничи с "узурпаторите на властта в Египет".

 

Египетската армия призова страната към помирение и заяви, че няма да предприема действия на отмъщение. Изявлението, публикувано в акаунта на въоръжените сили на Египет в социалните мрежи, дойде на фона на планирани за петък масови демонстрации, организирани от ислямистите в подкрепа на Мурси.

 

"Извънредните и автократични мерки срещу която и да е политическа група трябва да бъдат избегнати. Въоръжените сили на Египет вярват в прощаващата природа на египетския народ и във вечните ценности на Исляма, които няма да ни позволят да се обърнем към отмъстителността и злорадството", посочва се в изявлението на армията. В същото време представител на президентската администрация на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че Щатите подлагат на натиск египетските официални лица са прекратят "произволния арест" на отстранения египетски президент Мохамед Мурси. Членове на екипа по национална сигурност на Барак Обама са подчертали важността на "бързото и отговорно връщане на избраното от гражданите правителство в Кайро" пред египетски официални лица и регионални партньори на Вашингтон.

 

Президентът на САЩ се е срещнал за втори път със своите съветници в областта на сигурността и са обсъдили ситуацията в Египет. "Изключително важна е прозрачността на политическия процес, който включва всички партии и групи. Важно е да бъдат прекратени всички произволни арести. Отговорност на всички партии и групи е да избегнат насилието", заявява източникът.

 

Рано сутринта в петък един египетски войник бе убит при координирани нападения на въоръжени с картечници и гранатомети ислямисти срещу контролно-пропусквателен пункт в близост до полицейска база в Синай. Въоръжена група открила огън и срещу контролен пост на армията край село Ал-Гура. Други двама военнослужещи са ранени.

 

Трета група ислямисти е атакувала базата на военното разузнаване в град Рафа. По данни на египетските служби за сигурност са атакувани контролно-пропусквателни пунктове в още няколко градове в северната част на Синайския полуостров.