Спират бетона по морето

Най-доброто от печата

05-07-2013, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Създават национален парк Българско Черноморие

Строителството по крайбрежните плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос ще бъде забранено.

Това решиха членовете на парламентарната комисия по околна среда и водите. Те обсъдиха предложението на Сергей Станишев да се наложи мораториум върху всички сделки с държавни земи край морето. Промените в Закона за Черноморието предвижда да се спрат строителните дейности в държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствени зони "А" и "Б". 

Изключения ще се правят само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение. Междувременно има идея за създаване на национален парк Българско Черноморие. Чрез създаването на парка управляващите целят да гарантират опазването на природата край морето.

В срок от 12 месеца Министерството на околната среда и водите ще трябва да извърши проучване и да подготви предложения. Председателят на комисията Петър Курумбашев обясни, че сега действащият закон позволява администрацията да решава дали едно място може да се застрои или не.

"Когато направиш национален парк, този въпрос се решава еднозначно", отбеляза той. Курумбашев заяви още, че по темата ще се проведе широка дискусия, за да се обсъдят кои плажове да влязат в Националния парк.