Американци се обявиха против подслушването

Протестите бяха организирани от движението "Възстановете Четвъртата поправка"

Протести срещу събирането на разузнавателна информация за гражданите на САЩ се проведоха в редица американски градове в четвъртък - в Деня на независимостта.

Протестите бяха организирани от движението "Възстановете Четвъртата поправка", според което действията на властите нарушават една от най-ваните промени в Конституцията, защитаваща неприкосновеността на личния живот.

В Бостън, където всяка година се отбелязва подписаната през 1776 г. Декларация за независимостта, протестиращите издигнаха плакати с надписи: Yes, We Scan! (Да, ние сканираме!), който е близък по звучене с мотото на кампанията на президента Барак Обама: Yes, We Сan! (Да,ние можем!). Други плакати гласяха: "Нация под наблюдение" и "Не ме шпионирай!".

Протести се проведоха в повече от сто града в САЩ, включително Вашингтон, Чикаго, Хюстън, Сан Франциско, Лос Анджелис, Калъмбъс, Минеаполис. Организаторите на протестите обаче не успахя да реализират плановете си да изведат десетки хиляди на улиците. Протестиращите в Бостън бяха само 25, а на една от най-големите демонстрации - тази в Ню Йорк, излязоха едва 500 души. Иначе към движението "Възстановете Четвъртата поправка" се присъединиха известни интернет сайтове като Reddit, Mozilla, Wordpress, както и редица правозащитни организации.