Парламентът удължи платеното обучение в университетите

Политика

05-07-2013, 11:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С предложените изменения се удължава периодът, в който ВУЗ-овете имат право да извършват обучение срещу заплащане

Депутатите гласуваха за удължаване на платеното обучение в университетите с изменение в Закона за висшето образование на първо и веднага след това на второ четене.

Основната цел на предложения законопроект е удължаване с още една учебна година (за 2013/2014 година) на дадената през 2010 година възможност на държавните висши училища да провеждат обучение срещу заплащане при определени условия и ред. Народните представители приеха изменението почти без дебат.

С предложените изменения се удължава периодът, в който висшите училища да имат право и през учебната 2013/2014 година да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен "бакалавър" и в образователно-квалификационна степен "магистър" след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка от 6.00 до 10.00.

Броят на обучаваните срещу заплащане студенти да бъде извън определения от Министерския съвет държавен план прием за учебната 2013/2014 година и да бъде в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от 5 на сто от него.