Съкровищата на Тракийския университет

Стара Загора Лайф

05-07-2013, 10:47

Снимка:

Нели Нейкова

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Старозагорското висше учебно заведение съхранява стотици експозиции и артефакти от историята, агрономията и зоологията

Детската карета на Симеон и каретата на Батенберг, микроскопът и телефона на писателя Димитър Димов, лава от островите Фиджи, българско кисело мляко от Япония, родословното дърво на Клементина – майката на Фердинанд, снимково табло на депутатите от първото българско Велико народно събрание, препарирани рядко срещани пеперуди. Не е нужно да обикаляте из пределите на България, за да видите това и още много други предмети, съхранили частички от историята ни, защото всички те са изложени в музеите на на Тракийския университет. В Музея на Коня и конния спорт, в Музейната сбирка на Аграрния факултет и Биологичната експозиция.
Музеят на коня и конния спорт в Тракийския университет е единствен по рода си в България, а подобни на него в Европа има само на още две места – В Австрия и Португалия. Музеят е създаден преди 40 години във Висшия Селскостопански институт – София от ген. Владимир Стойчев, председател на Българския олимпийски комитет. Музеят пренася във времето на първия княз на България – Александър Батенберг, на цар Фердинанд, на цар Борис III  и Симеон II. Само тук може да бъде видяна детската карета на малкия тогава Симеон.
Експонатите са придобиди от царския каретен парк. Тук ще видите още много исторически реликви – вензели, апликации и др., изработени в Париж, Лондон и Виена. А също и дарове за българските царе от други царски особи – седла, валтрапи, сбруя – от руския император и турския султан.  В музея има историята на коня по нашите земи – археологически паметници, породи, литература и спортна дейност.
Основател на музея е проф. Р. Караиванов, който е пренесъл експозицията от каляски, свързани с Третото българско царство след пребазирането в Стара Загора на факултета по зоотехника през 1974г. Днес конният музей се поддържа от проф. Илия Димитров – Ласкар.
Музейната сбирка на Аграрния факултет съдържа ценни предмети от историята и културата на българите до днес. От колекция съвременни студентски “пищови”, до стари учебници по лозарство, зоотехния, земеделска икономика, гражданско учение и др. Тук има също така голям набор от народни носии, диканя, седла, кувьоз за недоносени от началото на миналия век, когато са затопляли бебетата с нагорещена керемида и вълнен пояс. Тук са и микроскопът, и телефонът на писателя Димитър Димов, който е бил професор по анатомия, хистология и ембриология. В Музейната сбирка се съхраняват негови ръчно написани учебници.
Биологичната експозиция съдържа стотици препарирани животни – пеперуди, влечуги, птици, чифтокопитни, бозайници. Сбирката се използва и за учебни цели.
Съкровищата на Тракийския университет се намират в Студентския град и могат да бъдат видени всеки работен ден от 9 до 16ч.