Цветанов отиде да вземе призовката си като обвиняем

Цветан Цветанов дойде с адвоката си Менко Менков и с охрана

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пристигна в Столичното следствие в "Овча купел", за да му бъде връчено постановлението за привличането му като обвиняем.

Цветан Цветанов дойде с адвоката си Менко Менков и с охрана, без да говори пред журналистите. Ексминистърът ще бъде обвинен за това, че е отказал да разпореди прилагане на СРС спрямо бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. За второто разследване срещу Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Цветан Цветанов и той се съгласи за втори път да му бъде снет.

Bulgariautre.bg припомня, че на 24 юни Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за разследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010-2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.