Хайде на опера:„Сватбата на Фигаро“ на 8 и 10 юли

Животът

05-07-2013, 11:33

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

В архива на Държавна опера Стара Загора са запазени 34 черно-бели фотоса от постановката на „Сватбата на фигаро“ от 1966г

Освен 34 черно-бели фотоса от постановката на „Сватбата на фигаро“ , Държавна опера Стара Загора е съхранила в архива си и афиш на представлението на 27 и 29 октомври 1966 година , програма и покана до Розалия Бикс /тогава научен сътрудник за музика при БАН/ да присъства на премиерата на 27 октомври 1966 г.
На Старозагорска сцена операта Сватбата на Фигаро е поставяна през далечната 1966 година. На 27 октомври премиерата е дело на творческия екип: диригент Димитър Димитров, режисьор Петър Златев, художник Петър Русков и хормайстор Богдана Попова.
Интересни на бележките на  режисьора Петър Златев, публикувани в програмата за премиерата на „Сватбата на Фигаро“: „Няма нищо по-леко от мелодиите на Моцарт. Те се стремят към светлина. Но тази веселост и яснота на неговата душа е всичко друго, само не евтина окриленост или сладникава усмивка. Това е усмивка през сълзи, това е знание за безкрайните дълбини на живота и освобождение от веригите на нищетата. Тук трябва да потърсим мястото на „Сватбата на Фигаро“. Това е всъщност простата истина за тази много често криво разбрана комедия. „Фигаро“ със своя революционен заряд, с дълбочината на своите сърдечни звуци изисква пеещи човеци, които съответстват на реалистичните изисквания на сюжета. Напълно освободени от буфонаден блясък! Героят Фигаро по думите на Бомарше би трябвало да се представи пред нас освободен от прекомерна лекота – иначе операта може да се превърне във фарс. Фигаро е всичко друго, само не шегаджия. Освобождаването на човека, от неговото сърце и страсти, на страданието и щастието му, накратко безграничните възможности на неговата същност – това е великото дело на Моцарт, което започва с операта му „Сватбата на Фигаро“.
Само на 8 и 10 юли старозагорската публика ще има удоволствието да види тази опера с участието на студенти от Международната оперна академия, с преподаватели Сюзън Невс, Кенди Смит и Ръсел Франкс.
Оркестър на Държавна опера Стара Загора и Пловдивска опера под диригентската палка на маестро Диан Чобанов.