Посрещаме одеждите на света Петка

Мисия Пловдив

05-07-2013, 10:30

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Петка Българска помага при телесни болести, недъзи и паралич

В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли, по покана на Пловдивския митрополит Николай, ще бъдат посрещнати свещените одежди на света преподобна Петка и иконата с нейния образ. Мощите се пазят в катедралния храм в гр. Яш, Румъния.

Одеждите и иконата ще бъдат донесени от митрополита на Буковина и Молдова Теофан на 16 юли в 18.30 ч. в пловдивската катедрала „Света Богородица”. От там ще тръгне литийното шествие до митрополитския храм „Света Марина”, където одеждите ще бъдат поставени за поклонение.

От 19 ч. ще започне и празничната архиерейска вечерня. На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 часа ще бъде отслужена и празнична архиерейска света Литургия от митрополит Николай, митрополит Теофан и членове на Светия Синод на БПЦ , епископи и свещеници.

Света преподобна Петка - Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Света преподобна Петка е бърза застъпница и помощница за българския народ, и всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра Тя откликва, особено помага при телесни болести и недъзи, паралич и др.