ПУ приема документи за платено обучение

Мисия Пловдив

05-07-2013, 14:27

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В понеделник е изпитът по български език

След приетите от Народното събрание днес окончателни промени в Закона за висшето образование, които задържат режима на платено обучение и през следващата академична година - 2013/2014 г., Пловдивският университет дава възможност на завършилите вече едно висше образование по държавна поръчка да се запишат за кандидатстудентските изпити през юли.

Желаещите да участват в най-мащабния и балообразуващ за най-много специалности в университета изпит по български език могат днес до края на деня и в събота и неделя от 9 до 16 ч. да подават документи за участие в кандидатстудентския изпит, който ще се състои в понеделник, 8 юли.

Приемат се документи за участие и в другите предстоящи изпити, както и  за класиране с оценки от държавния зрелостен изпит.

Завършилите първо висше образование по държавна поръчка са първата категория кандидат-студенти, които могат да се възползват от платеното обучение. Втората група са тези, които искат паралелно да следват две специалности, третата – чужди граждани, които изучават в продължение на една година официалня език на страната ни в Департамента по български език на ПУ „Паисий Хилендарски”. В четвъртата категория са кандидатите, които искат да се прехвърлят от частно висше училище в Пловдивския университет.

Продължава да тече и удълженият срок за подаване на документи за тези, които ще кандидатстват с оценка от матури и награди от олимпиади, с придобит международен сертификат и оценка от изпит от предварителната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Новата дата е 17 юли включително в Ректората на ул. „Цар Асен” №24 в Пловдив. За тези, които ще подават документи on-line, крайната дата е 15 юли на сайта на университета uni-plovdiv.bg.

Кампанията на Пловдивския университет бе „открита“ днес, 5 юли, с изпита по английски език. От 335 заявили желание се явиха 314 кандидати. На 6 юли ще се проведат изпитите по география на България и биология, следвани от български език и математика, съответно на 8 и 9 юли. На 10-и е датата за история на България, а на 11-и – за испански език, информатика, френски език и психология. Изпитите по новогръцки, немски и химия са на 12-и, а тези по изобразително изкуство, музика и тестът със събеседване по физика – на 13 юли. На 15-и ще се проведе устната проверка по теология, а на 17 и 18 юли – комплексният изпит по физическо възпитание.

Изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър” по традиция са насрочени за месец септември – 12, 13 и 14 септември, и ще бъдат в три кръга.