Президентът се обяви за предсрочни избори

Плевнелиев се възмути от безотговорността на политиците

"Единственият демократичен изход са избори", заяви президентът Росен Плевнелиев. Това според него ще доведе до успокояване обществено-политическа обстановка в страната и продължаващите повече от 20 дни протести.

"Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел”, каза държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че 22 дни в България има непрекъснати протести, а той не вижда политиците да поемат ясен ангажимент, да видят какво се случва в страната и да обяснят какво ще предприемат. По думите му - промени в Изборния кодекс са необходими, но трябва да се направят само най-неотложните.
"Аз съм загрижен и обезпокоен за България. Политическите сили в парламента дължат отговор каква е ценността, която ще следват. Очаквам да видя по какъв начин партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от нейния европейски път, постигнатата финансова стабилност”, каза президентът.
Според него мирните протести показват зрелостта на обществото.
"Вече 3 седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Бяха направени опити да се разграничат социално-икономически искания от февруарските протести от исканията днес. Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не", продължи с анализа на обществено-политическата обстановка Плевнелиев. "Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от което могат да бъдат катастрофални", подчерта президентът.
Той смята, че има голяма опасност "политическите субекти" да нагнетят напрежението чрез протести, контрапротести, компрометирани кампании.
"На дебатите в Европейския парламент за България чухме - фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. Това не е България, а ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места”, добави  Плевнелиев.
Държавният глава не отмина и темата за скандалното поведение на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров. "Хиляди граждани и медии сигнализираха за действията на лидера на "Атака". Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и политическите партии да вземат позиция. Ако сега си замълчим и не реагираме, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване, заяви Плевнелиев.

"Или ще заживеем в европейска държава, или хората масово ще се насочат към Терминал 2", предупреди президентът.