Протестът продължава по-силен отвсякога (обновена 22,00)

Мисия София

05-07-2013, 21:58

Снимка:

Александър Попов, sofia.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Повече от три седмици хората изразяват недоволството си

За поредна вечер се провежда протест против кабинета на Пламен Орешарски в София.

Движението в района на Министерски съвет е блокирано. Не се допускат да преминават коли.

Десетки хиляди протестиращи скандират „оставка” и освиркват Министерски съвет. Виждат се плакати с надписи „България каза: Орешарски, върви си”, „Орешарски, стига хазарт в държавата! Оставка!”.

19,20: Продължават постоянно да се присъединяват още хора. Има засилено полицейско присъствие, няма инциденти.

19,40: ротестиращите против правителството на Пламен Орешарски скандират „мафия” и „оставка” пред Министерски съвет. Те свирят със свирки, тромби и бият тъпани. Недоволните граждани носят плакати с надписи „Оглушарски, това не е серенада”, „Лустрация”, „Вземете си чуковете, сърповете, орехите, клоуните, сокола и се махайте”, „Лошо, по-лошо, комунист”, „Подай оставка, спаси домат”. Група от протестиращите се разхожда с табели с надписи „Блокада на парламента сега” и „Браво, Росене”.

19,58: Протестиращите се обърнаха към Президентството, скандират „браво” и ръкопляскат. На едно дърво до шадравана пред Президентството има окачена табела „Дървото на срама”. Окачени са и снимки на Волен Сидеров, Сергей Станишев, КТБ. На снимката на лидера на „Атака” Волен Сидеров пише „етика”. Няколко души, носещи табелки с надпис „хвърли балон, а не паве”, раздават черни балони на протестиращите.
20,08: Над 3 500 са били протестиращите на Ларгото пред Министерски съвет в столицата към 19.30 ч. Няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред.

20,33: Протестиращите против кабинета се спряха за малко пред Народното събрание и скандирайки „оставка” хвърлиха на земята черни балони. По цялата дължина на загражденията, поставени пред сградата на парламента, са закачени голям брой плакати с надписи „Не ви молим, заповядваме ви”, „Има два варианта: хващайте пътя или хващаме пръта”, „Покажете малко достойнство”, „Ние сме реалисти, не реваншисти”. Също така отново на оградата са поставени филии хляб и краставици, а до тях е поставен надпис „Социална помощ”. Движението в района на Народното събрание и Софийския университет е блокирано.

20,41: Протестиращите в столицата блокираха движението на Орлов мост. Част от протестиращите се отправят по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока Моста на влюбените, а друга част остават на кръстовището. Движението в района се пренасочва от полицаи. Скандиранията и освиркванията против управляващите не спират.

21,10: Протестиращите правителството блокираха движението на кръстовището на Моста на влюбените. Протестното шествие продължава към бул. „Витоша”. На Моста на влюбените са седнали хора, които подкрепят протеста. Полицаи отклоняват движението в района. Група протестиращи, облечени в затворнически униформи, носят метли в различни цветове, на които е закачено логото на парламентарно представените партиите.

21,52: Протестиращите против правителството на Пламен Орешарски скандират „долу БСП” пред централата на партията. Те викат още „мафия” и „червени боклуци”, бият барабани и освиркват сградата на ул. „Позитано” 20. Тя е оградена от полицаи, но полицейското присъствие е по-слабо в сравнение с миналите дни. Броят на протестиращите намалява, защото много от тях продължиха в посока Министерски съвет, други си тръгнаха.

22,00:едоволните от управлението на кабинета „Орешарски” скандират „мафия” пред централата на ДПС. Сградата се охранява от органи на реда. Сред протестиращите и до момента се движат антиконфликт полицаи. Развяват се знамената на България и на Европейския съюз. Шествието се отправя към Министерски съвет. В целия район движението е блокирано, като се пренасочва по обиколни маршрути.