Протестът: Уморени сме, но няма връщане

Мисия Пловдив

05-07-2013, 21:04

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Активистите скандират: Съд за съда!

Уморени сме, но не можем да се предадем, защото това значи, че шайката около БСП и ДПС е победила народа. Не бива да се делим или отстъпваме. Това обявиха на днешната си акция протестиращите в Пловдив. Заради натрупаната умора те предприеха малка промяна в маршрута. Вместо да блокират жп линиите, демонстрантите минаха през Главната улица, кръстовището на баня Старинна, Тунела, покрай хотел Тримонциум и се върнаха отново на Общината, като спряха движението по бул. "Цар Борис III Обединител".

При централата на партия Атака за пореден лидерът на националистите Волен Сидеров бе взет на мушка. Той бе освиркан заради поредните си непремерени нападки срещу президента.

Преминавайки край областната дирекция на МВР множеството аплодира униформените служители. През мегафона активистите изтъкнаха, че в Пловдив протеста минава мирно и интелигентно. Няма нито едно хвърлено яйце или домат. Това отчасти се дължи на добрата работа на полицаите, посочиха събралите се активисти.

Пред съдебната палата пък се роди лозунга: Съд за съда. Спирайки за кратко пред сградата, протстиращите изтъкнаха, че магистратите не работят ефикасно и не са наложили нужните сурови санкции за изборните нарушения по време на парламентарния вот и особено срещу купуването на гласове. 23 години се реформират и няма никаква промяна, негодуваха пловдивчани.

След традиционното изпълнение на българския химн в Тунела, множеството се върна на площад Стефан Стамболов. Там благодарение на портативна музикална система бе организиран кратък хепънинг. От тонколоните звучаха песни на Васко Кръпката и Бийтълс, което зарадва мнозина от присъстващите.

Сред тях бе и талантът на България – Богдана Петрова. Тя посочи, че е присъствала на февруарските протести, а сега подкрепя и новата вълна на недоволство. Певицата заяви, че се надява нещата в страната да се променят за по-добро и дори подготвя проект, който е посветен на митингите.

Духът на демонстрантите бе висок. Управляващите са под обсада – ще победим. Може да са нужни седмици или дори месеци, но това е неизбежно. Просто светът се променя, изтъкна един от протестиращите. Негов съратник припомни, че акциите през почивните дни ще минат солидарно с демонстрации в Турция, Египет, Бразилия и движението Окупирай Уолстрийт. В неделя пък се готви нова блокада на магистрала Тракия.