Скала убиец лети към Зе

Най-доброто от печата

07-07-2013, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Астероидът е 600 метра в диаметър

Скала убиец лети към Земята. Астероидът е с диаметър 600 метра. Той е засечен от Харвардския център за малки тела в Слънчевата система. Небесното тяло е обозначено като 2013 NK4.
Българските учени от обсерватория "Звездно Общество А79" са прихванали астероида веднага след американските си колеги. Благодарение на техните наблюдения, проведени съвместно с астрономите от САЩ и Австралия, е установена първоначалната орбита на огромния къс скала. На базата на тази информация НАСА обяви астероида като "застрашаващ Земята".
През следващите дни астрономите няма да изпускат обекта от очи заради възможния риск от сблъсък. От 10 до 60 метра в диаметър бяха небесните късове, прелетели покрай Земята в последно време.Трима наши учени следят от 2 дни движението на опасния астероид, за който центърът за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ) обяви официално, че застрашава Земята. Според американските учени опасната звезда е с приблизителен диаметър от 600 м и затова е обозначен като 2013 NK4. "Има риск от сблъсък, поради което американският център за космически изследвания е призовал по специализираните си информационни канали астрономическите общества по цял свят да започнат наблюдения и да подпомогнат проследяването на астероида". На този етап изчисленията за неговото движение са все още много неточни, поради което НАСА засега го квалифицира като "застрашаващ Земята". 

В наблюденията от 2 дни участват и наши учени от обсерватория "Звездно Общество А79". "Ние сме единствени на Балканския полуостров, които извършваме наблюдения за нови астероиди, застрашаващи Земята, в подкрепа на специализираните американските проекти", коментира за "Стандарт" д-р Филип Фратев, ръководител на обсерваторията. Тя обясни, че благодарение на техните наблюдения, проведени съвместно със студенти от Университетския център по космически изследвания и технологии към Софийския университет, както и тези на астрономите в САЩ и Австралия е била изчислена първоначалната орбита на небесното тяло. Те наблюдават астероида от велинградското с. Юндола. "Редуваме се трима учени, наблюдаваме го постоянно", обясни още Фратев. Той и колегите му следят и друг нов потенциално опасен обект, обозначен като 2013 NJ. Според тях е тревожен фактът, че много често се прихващат астероиди, за които от учените се знае, че има реална заплаха, но поради липса на достатъчно данни и най-вече краткото време преди възможния сблъсък те не биват официално обявявани от НАСА и обществото остава в неведение. Такъв е случаят с наскоро преминалия в изключителна близост астероид, за който от А79 алармираха. В медиите в чужбина, а от там и у нас се обявяват предимно астероиди, които минават близко до Земята, но риска за сблъсък с нея е практически нулев.
Във форумите учените вчера сравниха диаметъра на астеорида с този на кратера Везувий. Други пък описаха големината му като три футболни игрища или цял американски квартал.