Неделя на всички български светци

Животът

07-07-2013, 08:26

Снимка:

Internet

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Всяка година на 7 юли Православната църква прославя Света Великомъченица Неделя.Тази година нейният празник съвпада с Неделята на всички български светци

Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица.По време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски написва „Похвала на светата великомъченица Неделя”.
Според преданията,описани и от Св.патриарх Евтимий, св.Неделя е родена в Мала Азия и била дългоочакваното дете,което дошло в отговор на молитвите на родителите й Доротей и Евсевия.Още в ранно детство тя била възпитана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог.Това било времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните.Те били преследвани,затваряни в тъмници, заточавани или насила били карани да се отрекат от вярата си.
Света Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения,а родителите й-заточени в град Милетин.Чудното оздравяване на раните й, както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли накарали властите да я осъдят на смърт.На лобното й място след молитва св.Неделя предала духа си на Бог,преди да бъде изпълнена присъдата (7 юли 289 г.).
Починала на 22 години, но както пише св.Евтимий- "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата й Господна беше удовлетворена,чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни..."