7 юли-Европейски ден на шоколада

Животът

07-07-2013, 08:31

Снимка:

Facebook

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Какво не знаем за "храната на боговете"

На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад от плодовете на дървото Theobroma.Те го наричат храна на боговете.
Знаете ли, че родината на какаото е Америка? Истина е! Дърветата, които ни дават какаото, са част от тропическите части на големия континент. Христофор Колумб за пръв път донася шоколад в Европа, връщайки се в Испания от своето пътешествие.
Богатата история на шоколада обаче започва стотици години по-рано. Маите и ацтеките приготвяли напитка, която била достойна единствено за техните вождове и за боговете.Тя се приготвяла от какао и други подправки, които ценели. Напитката била шоколад. Какаото било изключително важно за тях, тъй като го използвали като обменна монета и също така в много от своите религиозни церемонии.
След като Колумб донася какаото в Европа, то дава шанс на много селяни да се издигнат,тъй като се отглежда лесно, а струва много скъпо.
Днес шоколадът е като пластилин в ръцете на модерните сладкари, които му придават интересни форми. Но в крайна сметка, кой не обича шоколад?
Първоначално, какаовите продукти- основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали “горчиви”. Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842г. от Джон Кадбъри–(английски квакер),на когото му хрумнало да направи твърд шокола. Едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад.
Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад.
Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.