Франция създаде конкурент на Google

Новините

07-07-2013, 12:12

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Франция пусна в интернет търсачката Qwant,

Франция пусна в интернет търсачката Qwant, която трябва да стане достоен конкурент и дори заместител на Google, предаде от Париж АФП, цитирана от БТА.
Особеното при новата търсачка е, че в резултат на търсенето тя изважда на един екран отговори, подредени в няколко категории.
Търсената дума е съпроводена с: обща справка, интернет сайтове, новинарски сайтове, социални мрежи и сайтове за интернет търговия. Над петте категории излизат и клипове, свързани с тази дума.
"Човек трябва да е луд, за да иска да замени Google. Това е невъзможно, ето защо ние решихме да направим нещо различно, да предложим една различна търсачка, която не е само търсачка", казва Ерик Леандри, който е начело на компанията, която стои зад Qwant.

Търсачката беше тествана още през февруари. Официалната й версия е на 25 езика в 15 страни. През 4-те тестови месеца тя привлече 3,5 млн. посетители и регистрира 250 млн. запитвания. 70 на сто от потребителите се връщат отново в търсачката след първото си посещение, казва Леандри. Финансирането й възлиза на 2,8 млн. евро. Тя се води френска, защото сървърите й са базирани във Франция, а 80 на сто от капитала й се държи от нейните френски основатели.