Пигментните петна стават все по-масов проблем през лятото

Животът

07-07-2013, 13:36

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Заедно със загара жените получават и неприятен бонус, заради опасно слънце

В разгара на лятото почти не може да се срещне недокоснат от слънчеви лъчи плажуващ. Това мнение споделя и козметичката от Бургас – Боряна Алексиева.

По думите й хората, които пристигат при нея с проблеми заради излагане на слънце са изключително много, а от 2012 година се наблюдават и все по-млади момичета, засегнати от лоши лъчи.

"Това се превръща в един масов проблем, при който много често се оказва, че не са взети превантивни мерки срещу опасните слънчеви лъчи, други прилагат неправилна защита при излагане на слънце", обяснява експертката. Същевременно постигането на равномерен тен е важна стъпка към свежия и младежки вид на кожата.

"За съжаление много дами имат различни пигментни петна, които пречат на самочувствието им и ги карат да опитват какво ли не. Вече има много съвременни проекти за решаване на тези проблеми. Те не само защитават кожата от вредното влияние на слънцето, но и изчистват старите петна при ежедневно нанясане и предотвратяват появата на нови пигментации", допълва Алексиева. 

Меланинът е пигментът, от който зависи цвета на кожата. Той се произвежда в клетки, наречени меланоцити, които са разположени в основата на епидермиса.  Те синтезират меланин в отговор на UV радиацията, за да защити клетъчното ДНК от увреждания.  Когато се произвежда твърде голямо количество меланин, по кожата се появяват кафяви петна с различна големина и интензитет.  Някои хора се раждат с такива зони с концентриран меланин, а при други се получават при хиперактивация на меалноцити, вследствие на оксидативен стрес.

Според някой дерматолози, UV лъчението, хормоните и възпалителните процеси в кожата могат да стимулират меланоцитите. Естественият процес на стареене също може да дерегулира тяхната функция.

Всеки козметик, аптекар или дерматолог би постъветвал хората с такива проблеми да използват медицинска козметика, която да обединява ефикасно антипигментно действие, възстановяване, защита и подмладяване на кожата. Тя обаче не винаги остава за дълго и така може едно слънчево зайче да се превърне в странен по-тъмен мустак, например над горната устна, без дори да има окосмение. Причината е, че слънцето с всяка изминала година става  все по—опасно, а масовото прилагане на сънблок веднъж дневно също дава своето отражение, когато се поизмие на някой места.

„Има много и различни фототипове, затова и хората трябва да се съобразяват с вида на кожата си. През последните години е задължително да се набляга на кремовете с висок фактор или пък сънблок при уязвимите кожи.При по-светлите използването на слънцезашитните продукти трябва да е на всеки няколко часа. Много често си мислим, че когато сме си сложили крем със защита и проблема е решен, но това трябва да се прави често, при това, предвид опасните слънчеви въздействия е препоръчително защитните продукти да се използват целогодишно”, смята още Алексиева.

Според нея най-сигурни са съвременните методи за блокиране на процеса на меланогенеза, които могат да спрат образуването на нови. Тя припомня, че процудерата не бива да се прави и след като вече сме на плажа, а още преди излизане от дома и след плажа.