За алкохолните полети

Туризъм

08-07-2013, 10:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Изход има, но той е сложен, зависи от волята на ред институции и засяга цялостната концепция на курорта

"Летовниците се напиват и падат масово от терасите. Миналата година падналите бяха седем. Удрят по 7-8 питиета и не знаят къде се намират. Какво да правим!?", питат риторично ченгета от РУП-Слънчев бряг. 

Миналата година трима британски туристи намериха смъртта си след падания от балкони. Дори се заговори, че младежите политат от терасите, защото бъркат балконската врата с изходната, пише "Труд". Смяташе се дори, че са заразени от опасната мода балконинг, добила известност преди години в испанските курорти. Това е популярното сред тийнейджърите забавление да скачат от балкон на хотелска стая в басейн.

Падане след тур из барове

"Изход има, но той е сложен, зависи от волята на ред институции и засяга цялостната концепция на курорта. Както и пълна промяна на профила на туриста. И други страни, и други красиви кътчета по света са минали по този път", разказаха пред "Труд" хотелиери. Например Испания, вече напълно променила имиджа си на дестинация за безпаметни алкохолни ваканции, като дискотеките и баровете били изнесени извън зоните за почивка.

"В Слънчев бряг няма правила и комплексът е подвластен на мутрите и на държавните бюрократи. В курорта има мутризация. Смятам, че тези "полети от балкони" са следствие от алкохола и дрогата от така наречените бар кролове. Туристите в момента са 18-19-годишни. Деца са все още, а ги карат да обикалят кръчмите и ги наливат с алкохол. Провокират ги с тези турове. Такова опиянчване просто вреди на държавата", заяви пред "Труд" хотелиерът Веселин Налбантов, заместник-председател на Съюза на собствениците в курорта.

Действително през нощта в Слънчев бряг надпиванията с алкохол са на всяка крачка. Всевъзможни коктейли се бъркат направо върху асфалта на алеите.

Обиколките по баровете се организират от туроператори. За тях има правила - групата не трябва да е по голяма от 200 души, да се събира в закрито заведение, за да не вдига шум, и предварително да бъде представен план за маршрута, за да не се засича с друга компания.

Превенция има единствено заради шума. Но какво пият младежите, никого не го интересува.

"В Слънчев бряг има 165 супермаркета. Те работят денонощно и продават алкохол на суперниски за чужденците цени. Ето това би могло да се контролира. - коментира Малина Стратиева, шеф на хотел и бивш изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД. - Това пак не гарантира, че няма да има паднали, защото и в минали години помним подобни инциденти. Има си правила за безопасност на хотела, които са валидни за цял свят. Различното у нас е именно това - в България магазините работят денонощно и можеш да стоиш на улицата и да си пиеш. Аз също имам магазин в хотела си, но съм разпоредила да работи до 22 часа."

Без мрежи по терасите

"Хотелиерът не би могъл да направи каквото и да било. Той приютява госта, парапетът на балконите е 110 сантиметра. Не можем да сложим предпазни мрежи. Работа на туроператорите е да разясняват, че дестинацията Слънчев бряг не е за напиване. Защото очевидно изтича такава информация и тук идват младежи с желанието да се напиват безпаметно", смята Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в комплекса. 

"Слънчев бряг беше курорт с концепция. В момента има хотелиери и ресторантьори, като всеки си прави маркетинг на пазара и предлага нещо. Едно време се казваше: ние сме дестинация за фамилен туризъм и ще правим това и това. А сега тези млади хора идват на увеселителен едноседмичен тур. Те пречат за реалния туризъм, който се предлага в комплекса. Не идват на почивка, а с друго убеждение. Това в Испания мина преди 10 години и го отчетоха като грешно", коментира един от най-големите хотелиери в курорта.

Турове по баровете имало само за скандинавците и англичаните. За руснаци организирани обиколки на заведения липсвали и затова инцидентите с тях били рядкост.

Нужна е нова концепция на курорта, категорични са хотелиерите. "Трябва да се направи нормативна база. С това да се ангажират държава, община, хотелиери и туроператори в името на общата кауза.

 Подобно на Испания дискотеките не трябва да са в спалната част, при хотелите, и да има много по голям контрол за пиенето, за реда и шума в комплекса. Той да не се рекламира като място за пиянство, а да бъдат провокирани и върнати тук сериозните семейни туристи", казаха собственици на почивни бази.

Само така щели да секнат и злополуките. А те освен че са лична трагедия за семействата на пострадалите, вредят на Слънчев бряг, като го превръщат в "курорт на смъртоносните балкони".