Китайци ни черпят с медузи и правят бизнес в Пловдив

Мисия Пловдив

08-07-2013, 13:02

Снимка:

Facebook

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Побратимяваме се с най-младия мегаполис - Шен Жен

Трима пловдивски общинари се завърнаха от едноседмична визита в Китай. Председателят на общинския съвет арх. Илко Николов, заместник-кметът Розалин Петков и секретарят Ангелина Топчиева имаха срещи с колеги и бизнесмени от далечната страна.

След като били силно впечатлени, дори сразени от Китай, сега Николов готви предложение до местния парламент за побратимяване на Пловдив с най-младия мегаполис Шен Жен. Градът се намира на 50 км. от Хонг Конг, създаден е преди 30 години, в него живеят 15 млн души. Годишният им бюджет е 450 млрд долара, разказа Илко Николов. Там нашата делегация се е срещнала със заместник-председателя на местен парламент. Подаръкът - чиния с изображение на Дън Сяо Пин, който дал началото на днешен Китай.

В мегаполиса пловдивската група е провела разговори с бизнесмени, които произвеждат електрически автомобили и автобуси. Направени са срещи с компании за медицинска апаратура, за телекомуникационни технологии и с обувна фирма. Имат интерес за инвестиции в Източна България и конкретно в Пловдив, заяви Николов. Коментирани са намерения за създаване на център за поддръжка на медицинска техника в града. В софийско има фирма за производство на ел. рейсове, дейността обаче не върви както трябва и може да се премести в Пловдив, коментира председателят на ОбС. Нямат силно производство на сирене и кашкавал, добре е да се мисли и в тази посока, каза Николов. Той има намерение и за ежегодно участие на Пловдив на голям културен панаир, който се прави през май в Китай.

Николов не скри впечатленията си от организацията, инфраструктурата и начина на живот в китайските градове. Средна класа семейство обитава апартамент от 300 км.м., който струва милион и половина долара. За тях не е проблем да изплатят жилището за 20 години, сподели архитектът. Той не усетил да имат думата "безработица". Разбира се, българската делегация е опитала местната им кухня. Сред ястията, които се въртели на голяма маса, била мариновата медуза. Гледат си медузи за месо, каза Николов.

В края на октомври се очаква китайска визита в Пловдив.