Гърция с нов опит за спасение

Страната е на път да се върне към растеж догодина

Кредиторите завършиха технически одит на реформите в Гърция.

Така се открива пътя за изплащането на нов транш от 8,1 милиарда евро от спасителната помощ, ако финансовите министри одобрят доклада за одита.

Европейската комисия съобщи още, че Гърция е на път да се върне към растеж догодина. Говорителят на комисията Саймън О`Конър заяви: "Тройката завърши мисията по оценка на Гърция със споразумение на ниво участници. Сега Еврогрупата трябва да я обсъди".

Финансовите министри на 17-те държави - членки на Еврогрупата се срещат по-късно днес в Брюксел, за да решат дали Гърция е изпълнила условията, за да получи нов транш от заема. Комисията съобщи в комюнике, че т. нар. Тройка - Европейският съюз, Европейската централна банка и МВФ, са завършили често отлаганата оценка на реформите в Гърция.

Макроикономическата прогноза остава до голяма степен в съответствие с прогнозите в програма с очакване за постепенно връщане към растеж през 2014 г., но също се допълва, че “прогнозата остава несигурна”  и изпълнението на политиката изостава в някои области.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен