Кметът на Добрич сезира МОСВ за депото в Стожер

Мисия Добрич

08-07-2013, 16:09

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

По проекта сдружението е приело две позиции на протестиращите граждани

Кметът на Добрич Детелина Николова ще настоява за пълна проверка на дейностите по изграждане на бъдещото депо за твърди битови отпадъци в с.Стожер, съобщи тя на днешната кметска оперативка.
Николова изпрати днес писмо до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова с настояване за проверка в кратки срокове на всички етапи от изграждане на депото – от учредяване на Сдружението между  общините, до подписването на договорите с управляващия орган по ОП „Околна среда 2007 – 2013г.“ и с изпълнителя на обекта – обединение “Депо Добрич 2013”.

Независимо дали аз съм председател на Сдружението за изграждане на депо за битови отпадъци край село Стожер или не, този проект трябва да бъде осъществен, заяви кметът на Добрич Детелина Николова.
Очаква се до края на месец юли да започнат дейностите по проекта, който включва изграждането на регионално депо край село Стожер, довеждащата до него инфраструктура и две претоварни станции в Балчик и Тервел.

Проектът от самото му начало предизвика неколкократно протести на част от жителите на село Стожер, които се обявиха против строителството. Детелина Николова припомни, че тези протести не са довели до спиране на дейностите или съществена промяна на нещата, въпреки писмата до различни институции.
По проекта сдружението е приело две позиции на гражданите, за да бъдат техните искания удовлетворени – изграждане на собствен водоизточник и промяна на трасето на пътя към депото, допълни кмета. И тъй като недоволството от страна на някои жители на Стожер продължават и се иска оставката на Николова като председател на сдружението, Детелина Николова, заяви, че според нея зад това стоят нечии интереси, без да визира конкретно.
Тя отбеляза, че тези интереси нямат нищо общо с реализирането на мащабния проект. В този контекст Детелина Николова отправи апел към всички отговорни институции и към депутатите да се работи така, че проектът наистина да бъде реализиран.

„Това, че стачкуващите искат оставката ми, имат свое виждане, подбутнати от други интереси, но това не значи нищо. Дали аз или някой друг ще ръководи проекта, той трябва да се изпълни. Ние трябва да сме най-безотговорните хора, ако спрем в един такъв момент и ще носим и санкции, тъй като сме подписали и договор, не само с управляващия орган, с изпълнител, с надзор, проведени са съответните процедури”.
Детелина Николова допълни, че е проведен разговор с областния управител на Добрич, предстои още един с оглед решаването на проблема с началото на строителните дейности на депото и недоволството на някои жители на село Стожер.
30 години е планираният експлоатационен период на новото депо.