25-и ден протестът срещу правителството продължава (обновена в 22:30)

Недоволните граждани са се заканили да покажат, че са много

За 25-та поредна вечер граждани се събират пред Министерски съвет, за да поискат оставката на кабинета "Орешарски".

Днес протестиращите са се заканили да докажат колко са многобройни. Причината е, че са недоволни от официалните данни, които МВР дава за броя им. За целта те смятат да изпълнят "Цариградско шосе" между Орлов мост и х-л "Плиска".

Пред Министерски съвет вече има няколкодесетки граждани. Продължават да пристигат и още граждани по бул. "Дондуков", откъм бул. "Мария Луиза", както и от съседните улици.

 

Заради протеста е спряно е движението по бул. "Цар Освободител" от протестиращите с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски, съобщава агенция “Фокус”. Пред Министерски съвет продължават да пристигат хора, има семейства с малки деца, хора, дошли с домашните си любимци, велосипедисти, хора със скейтбордове, и други. Присъстващите скандират "оставка" и "мафия". Още докато се събираха граждани, стана скандал с присъстващи, които се обявяват за т.нар. инициатива "безусловен базов доход", като протестиращите ги обвиниха в провокации. Поддръжниците на инициативата се отстраниха от мястото на протеста с искане за оставка на правителството. В района има засилено полицейско присъствие. Поставени са метални ограждения около сградата на правителството. Присъстващите надуват свирки, скандират, освиркват Министерски съвет.

 

Според МВР броят на протестиращите към 19 и 30 часа е бил 3500  души.

 

Полицията за кратко блокира движението на протестното шествие по бул. "Цариградско шосе" и при Орлов мост. След това обаче униформените се оттеглиха. Протестът продължи по "Цариградско шосе" и в момента е пред Полиграфическия комбинат. Демонстрантите се движат и по двете платна. Движението е спряно и се отбива по алея "Яворов". 

 

Протестното шествие срещу правителството на Пламен Орешарски стигна до 4-ти километър. Демонстрантите продължават да са хиляди. Движението и в двете платна на бул. "Цариградско шосе" е блокирано. Недовлните граждани скандират "оставка" и "приберете Волен". Има много велосипедисти, които карат и двете посоки. Сред протестиращите се движат полицаи, на чиито жилетки пише "Антиконфликт". Протестното шествие протича мирно.

 

Междувременно пред НДК се проведе и традиционният протест в подкрепа на правителството. Там се събраха около 150 души, предимно пенсионери. Те отново настояха да се даде шанс на правителството на Пламен Орешарски. И обявиха, че са събрали 20 000 подписа в негова подкрепа. Втората ининициатива - подписка за свалянето на президента Росен Плевнелиев, обаче, не се радва на особен успех. Под нея са се подписали едва 200 души.

 

Голяма част от участниците в протестното шествие срещу правителството на Пламен Орешарски се връщат към Орлов мост. Малка част от тях продължават в посока Окръжна болница. Скандиранията и освиркванията утихнаха. Живеещи в сградите по бул. "Цариградско шосе" махаха и аплодираха на протестиращите, а колите, които се движеха по локалните ленти, в знак на подкрепа натискаха клаксоните.

 

Антиправителствени протести се проведоха и в други градове на страната.

 

Над 150 души се събраха край сградата на община Пазарджик също на протест против правителството. Мотото на акцията бе "Стоп на абсурдите!". Повечето от участниците в него носеха плакати с различни послания: "Пазарджик подкрепя София", "Когато историята се повтаря, плащаме двойна цена", "Когато отвратените напуснат държавата, остават само отвратителните", "Прозрачно, честно и грамотно управление". Брадат мъж носеше плакат с надпис "Орешарски, брадясах от чакане".

Протестно шествие на пловдивчани тръгна от площад "Стефан Стамболов" по Главната улица към Римския стадион. Маршрутът тази вечер не бе обявен предварително. хората скандираха "Оставка", "Долу ДПС" и "Червени боклуци" и "Каймаканов вън".

Шествието подмина пресечката към сградата на полицията с освирквания и се насочи през подлеза към пешеходния мост при Новотела, където се проведе среща, организирана от инициативен комитет, подкрепящ новия областен управител на Пловдивска област.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТА И КОНТРАПРОТЕСТА В ПЛОВДИВ ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите в Бургас блокираха за близо час движението на автомобили по една от основните пътни артерии в града – ул. „Христо Ботев” на пресечката със „Сливница”. Десетки застанаха на пътното платно и скандираха „оставка”, по улицата се пропускаха само автобуси от градския транспорт. Хората се заканиха всеки понеделник да блокират улици в града.

Подобни протести имаше още в Сливен, Велико Търново и други градове.