Чиновници на няколко софри

Най-доброто от печата

09-07-2013, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Таванът на пенсиите най-вероятно ще отпадне от 1 януари 2014

Щедри бонуси - между 35 000 и 50 000 лв. годишно над заплатата, са получавали служители на социалното министерство, като са работили едновременно по няколко договора по различни проекти. Други около 30 чиновници са назначени “със заобикаляне на закона”. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов в понеделник.
Той стана поредният министър от кабинета “Орешарски”, който изнася данни за фрапиращи нарушения при назначенията в министерствата при управлението на ГЕРБ. За подобни случаи вече беше съобщено в министерствата на правосъдието, на земеделието и на образованието.
Сред социалните експерти, получили тлъсти премии, имало както шефове на дирекции, така и служители от по-ниски нива.
От думите на Адемов стана ясно, че успехът на проектите е нямал отношение към размера на получените възнаграждения, които се определяли на субективен принцип. Социалният министър даде пример с изграждането на интегрираната информационна система на министерството, където 100% от средствата за техническа помощ били усвоени и раздадени като възнаграждения, а самият проект бил пред провал.
Най-голям “работохолик” била бившият главен секретар на министерството Мая Никовска. Тя имала 5 допълнителни договора по 5 различни проекта. Само по един от тях има отчетени 180 работни часа месечно над 160-те часа, които се изработват в рамките на нормален трудов договор според Кодекса на труда.
Заедно с другите договори излиза, че на Никовска се събират по документи 24 часа работа на денонощие без почивен ден, посочи Адемов.
В момента “трудолюбивата” служителка била в отпуск, но след завръщането си щяла да бъде освободена, увери социалният министър. Договорите на останалите служители също ще бъдат проверени и при нарушения ще има уволнени, закани се Адемов.
Схемата чиновници-многотъкачници обаче далеч не е използвана само в социалното министерство. Вчера депутатът от БСП Петър Мутафчиев съобщи, че шефката на дирекция в Министерството на транспорта Емилия Фачева също е получила огромни допълнителни възнаграждения - 90 000 лева през 2012 г.
Таванът на пенсиите ще падне догодина
Таванът на пенсиите най-вероятно ще отпадне от 1 януари 2014 г., както е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Засега не се предвижда промяна, каза социалният министър Хасан Адемов в понеделник.
Преди седмица Ася Гонева от КНСБ изрази съмнение, че таванът може да остане в сила. Според нея управляващите се насочват към други разходни политики - повишаване на втората година от майчинството, замразяване на възрастта за пенсиониране.
Ако таванът отпадне, това ще важи само за пенсиите, отпуснати след 1 януари 2014 г. В момента около 52 хил. души са ограничени от максималния размер - 770 лв. Това намалява разходите на НОИ с около 100 млн. лв. годишно.