Критиката за олигархията не е към нас

Политика

09-07-2013, 09:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чуйте гражданското общество, съветват от Франция и Германия

БСП и ГЕРБ дават различни трактовки на декларацията на немския и френския посланик

БСП и ГЕРБ дават различно тълкование на декларацията на френския и германския посланици, общото, обаче, е - и от двете партии заявяват, че критиките не се отданят към тях. Това стана ясно от участие на Румен Йончев (БСП) и на Томислав Дончев (ГЕРБ) в сутрешния блок на bTV.

 

В понеделник посланиците на Франция и Германия в България отправиха призив към политическите лидери на страната да скъсат връзките си с олигархията и да чуят гражданите.
Томислав Дончев от ГЕРБ разчете становището като голям червен картон за управляващите, а Румен Йончев от БСП заяви, че олигархичният модел не датира от месец и половина, а от много повече. По думите му кабинет на месец и половина не може да създаде този модел, а той е бил наследен от ГЕРБ.
Според Йончев свалянето на олигарсите е приоритет за правителството на Пламен Орешарски, заедно с нуждата от ликвидиране на модела. Бившият министър по еврофондовете коментира, че ГЕРБ не управлява от 4 месеца и е странно да получава обвинения за всички проблеми в държавата.

"Посланиците са уловили настроенията на улицата, те дават правилен анализ и правилни препоръки. Например въпроса с упарвителя на здравната каса, след като всички искаха оставката на д-р Цеков. Тази тема приключи вече”, посочи червеният депутат. Томислав Дончев посочи и влошения имидж и външнополитическите щети, нанесени от нестабилността в страната.

"Ние влязохме в парламента и се опитахме да сме опозиционна сила, но това нямаше ефект, нито едно предложение не беше прието, да не коментирам поведението на някои партии", оправда Дончев липсата на партията в пленарна зала и призива на посланиците да се върнат и да бъдат опозиция. По думите му ГЕРБ е в "режим на отечествен фронт в пленарната зала." От БСП пък дефиницията за липсата на партията на Борисов беше "екстремизъм."

"Чуваме гражданското общество и парламента се опитва да улови исканията на хората и да ги преведе в законодателството, но за нов избирателен закон са нужни месеци”, посочи Йончев, който сам заяви че наблюдава вечерните протести. За оставка обаче не може да се говори, категоричен беше той. "Орешарски заяви, че оставка ще има когато парламента не подкрепя правителството."

Двамата представители се съгласиха, че премахването на олигархията и задкулисието е приоритет на следващия кабинет. "На дипломатичен език писмото на посланиците казва, че 22 години стигат", смята Йончев. Според представителя на БСП тази задача ще бъде изпълнима, ако ГЕРБ се върне в пленарната зала. От своя страна Дончев повтори позицията, че партията ще дебатира само измененията в Изборния кодекс.