Прокуратурата отказа на Австралия трансфер на затворник

Крими

09-07-2013, 11:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Джок Полфриймън излежава в София 20-годишна присъда за убийство

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа на Австралия Джок Полфриймън да бъде преместен в родината си, където да продължи да излежава присъдата си.

Полфриймън който получи 20 години затвор за убийството на 20-годишния Андрей Монов през 2007 година.

Присъдата му е влязла в сила и понастоящем той изтърпява наложеното наказание в Затвора – София. Досега Полфрийман е изтърпял 5 години и 10 месеца от общото наказание 20 години "лишаване от свобода". При изпълнение на наказанието е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и НПК, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор. в случая Сотир Цацаров е приел, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години лишаване от свобода и при описаното по-горе поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието.

Sofiautre.bg припомня, че убийството на Андрей Монов в нощта срещу 28 декември 2007 г. предизвика масова вълна на недоволство сред обществото. Отивайки към дискотека, Андрей и негови приятели бяха нападнати от 21-годишния австралиец Полфрийман в центъра на София, на площад "Света Неделя". С един удар с нож в гърба, момчето се свлича на земята. Тогава пострада и друго момче Антоан Захариев, но не фатално.