Звездите и съзвездията на лятото

Стара Загора Лайф

09-07-2013, 11:46

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

И тази сряда–Звездна работилница в Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин”, Стара Загора (СНИМКИ)

Звездното небе винаги е предизвиквало въпроси в човечеството, а у най-малките въпросите винаги са най-много. Отговорите и тази сряда малките почитатели на астрономията ще могат да получат като чираци (за един час) в „Звездната работилница” на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин”. Майстор и ръководител на работилницата е астрономът от НАО „Юрий Гагарин”,Стара Загора-Надя Кискинова. Заниманията,както и досега, остават в обявените часове - от 11.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 15.00 ч.
Точно преди да излезе в лятна ваканция, Обсерваторията организира лекция със заглавие „Звездите и съзвездията на лятото.Планети” и в тъмната зала на Обсерваторията на 10 юли ще ви пренесе към необятната вселенска шир с виртуален планетариум.
Темата ще бъде фокусирана върху Летния триъгълник, който образуват звездите Вега от съзвездие Лира, Денеб от Лебед и Алтаир от съзвездие Орел. Децата ще получат след края на лекцията шаблони с триъгълника от най-ярките ориентири на лятното небе. Ще могат сами да апликират звездите и да си отнесат шаблона за спомен вкъщи.
Продължение ще има и лекцията за зодиакалните знаци от миналата седмица. Предстоят и подробности за зодиакалните съзвездия, близки до южната част на хоризонта като Скорпион и Стрелец.
Заниманията са обявени за свободни посещения за децата от 6 до 10-годишна възраст, техните родители и ръководители на летни детски занимални.