Президентска република не е решение, смята Плевнелиев

Той се надява подписващите импийчмънта му да не са повлияни от партийни интереси

Не трябва да се прибързва със свикването на Велико народно събрание. Това каза президентът Росен Плевнелиев. По думите му - преди свикването на Велико Народно събрание трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията. Държавният глава е категоричен, че ВНС е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него.

Президентска република не е решение, каза още Плевнелиев. "Трябват ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, ясни корекции в Конституцията и корекции в тях преди изобщо да се свика Велико Народно събрание. Нека ясно си дадем сметка, че Великото Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре то може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос и той е "Какво променяме в Конституцията". Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос, каза още президентът Плевнелиев.

Политическата ситуация в България е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато сами постигнем. Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техника е важна – дали велико или не велико – важно е съдържанието, каза държавният глава.

Плевнелиев коментира и темата за евентуалната процедура за импийчмънт.

"Вярвам и се надявам, че тези, които ще подпишат подписката за импийчмънт, не са се повлияли от партийни интереси." Президентът посочи, че уважава правото на хората за подписката. "През последните месеци доказах с действията си, че съм независим, подкрепих референдума и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики. Не е новина, че президентът е независим. Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи", посочи той.

Той се надява повечето хора да прочетат думите му и тогава да преценят дали да сложат подписа си. Според държавния глава много е важно всеки да направи своята стъпка.

В петък посочих, че решението за нацията не може да дойде от Брюксел или от ЕС, ние сами ще изковем нашата демокрация”, каза още той и посочи, че не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание.

Президентът подкрепи апелите на посланиците на Франция и Германия, които те изразиха в съвместна позиция.

"Посланиците на ЕС са част от нашето семейство и техният глас е важен, моята оценка е, че те са големи приятели на България и вместо повърхностно да даваме оценки, по-скоро трябва да се вслушаме в техния глас. Те казват нещо много важно - демокрацията в ЕС се базира на три основни принципа: независими медии, система на правораздаване, която раздава справедливост за тези, които спазват правилата, а не за силните на деня. Третият е принципа на пазарна икономика, а не олигархична икономика. Тези три основи, на които стои всяка държава в ЕС трябва да бъдат и здравите фундаменти на българското общество. Това казвам в моето изявление, това се казва и в тяхното обръщение", заяви още Плевнелиев.

Запитан дали ще призове ГЕРБ да се върне в парламента, президентът отговори : "Много е важно всеки да направи своята стъпка и да оцени внимателно позицията си, решението за нацията не може да дойде от Брюксел, а българският народ и българският политически елит сами ще си го изработят. Ние сами ще изковем своята демокрация, а тя в момента има тумор и е заболяла. Това го виждат всички. Зависи от политическата воля на всеки да застане с позиция".